• Actueel

Ontdek alles over de Coolhaven

04 juli 2021

2021 Coolhaven IH

Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

In de Opbouwdag Tour lopen we door de Coolhaven. Het gebied met Little C, winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2021, wordt meer en meer een populair woongebied. Dat was het echter niet. Voor de oorlog was het gebied nog grotendeels leeg. Nadien kregen veel havengerelateerde bedrijven die voorheen in het centrum lagen, hier een plek. De allereerste naoorlogse school werd hier gebouwd en het Belastingkantoor had een prominente plaats in het net naast het centrum gelegen gebied. Op enkele woonprojecten na was de Coolhaven een nieuw zakenkwartier van Rotterdam.

De grote infrastructurele barrières als de drukke Westzeedijk, het Maastunnelcircuit en de Coolhaven zorgden voor een geïsoleerde ligging. De aanwezigheid van de tippelzone aan de G.J. de Jonghweg gaf overlast en isoleerde het gebied nog verder. Het grote aantal goedkope huurwoningen leidde tot een concentratie van kansarme bewoners. De uiteindelijke verplaatsing van de tippelzone en de nieuwe woningen op de Müllerpier en Lloydpier gaven het gebied een positieve impuls. Inmiddels zijn nagenoeg alle vooroorlogse en wederopbouwpanden getransformeerd of herbestemd. En dat is niet voor niets.

Lees hier het uitgebreide artikel over het ontstaan van, de gebouwen en ontwikkelingen in de Coolhaven met veel oude en nieuwe foto's.

Coolhaven ca.1950, Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie