• Actueel
  • Nieuw

NV Van Stolk aan Delftsevaart getransformeerd tot woningen

10 september 2021

Delftsevaart appartement jade architecten rotterdam

Het door JADE architecten getransformeerde pand Van Stolk aan de Delfstevaart.

JADE architecten, fotograaf: Ossip van Duivenbode, 2021

Op de hoek van de Delftsevaart en de Lombardkade staat het gebouw van de Rotterdamse koopmansfamilie Van Stolk. De firma Van Stolk hield zich in hoofdzaak bezig met invoer van granen, zaden en peulvruchten en commissiezaken in die branche. Het ontwerp uit 1952/53 is gemaakt door bureau Van Tijen en Maaskant en met name door stedenbouwkundige Wissing.

Het markante gebouw is sinds 1995 niet meer in gebruik door Van Stolk en heeft een tijd lang de befaamde chocolaterie De Bonte Koe gehuisvest. Vorig jaar is het pand in opdracht van Westpoint Beheer door JADE architecten getransformeerd tot zeven stadsappartementen. Het plan haakt aan bij het programma “Licht Verdicht, optoppen van bestaande gebouwen in stadscentrum Rotterdam”. Het project laat zien dat mét behoud van wederopbouwerfgoed een subtiele en zorgvuldige uitbreiding van de woningvoorraad heel goed mogelijk is. De appartementen zijn intussen allemaal verhuurd.

JADE architecten heeft van de nieuwe verdiepingen op het dak een terugliggend volume gemaakt dat afwijkt van de bestaande architectuur. De optopping is terughoudend in kleur en materiaal en concurreert daardoor niet met het bestaande gebouw. De plint behoudt de winkelfunctie waar nu interieurmerk Fést gevestigd is. De gevel van het historische gebouw is in oude luister hersteld. De architect geeft aan dat hiermee de wederopbouwarchitectuur zichtbaar blijft in de stad. En dat niet alleen, deze transformatie is een visitekaartje voor behoud van wederopbouwerfgoed. Ook de plastiek van de Egyptische godin Isis straalt weer aan de gevel. Met de huidige woonfunctie gaan we zien of deze godin van de vruchtbaarheid wederom haar fortuin zal brengen.