• Actueel

Nieuwsbrief - Schone kunsten en transformaties

Geplaatst op 28 februari 2024

2023 Henk de Vos Overschie school Starrenburg 1959

Hand en Hoofd van Henk de Vos, De Starrenburg, 1959

Platform Wederopbouw Rotterdam, 2023

Schone kunsten

Beste wederopbouwliefhebber,

Men zegt dat schoonheid vergankelijk is. Maar is dat zo? Wordt een ouder persoon, gebouw of kunstwerk juist niet mooier met de jaren? Aan ons de taak om de schoonheid van de wederopbouwgeschiedenis te tonen. In de hoop dat deze juist bewaard, opgeknapt of getransformeerd kan worden. Een aanzet.

Transformaties

Niet alle wederopbouw blijft behouden, zoals het gebouw van levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht aan de Coolsingel, maar de komende periode worden er meerdere gebouwen getransformeerd: Katshoek aan de heer Bokelweg door De Zwarte Hond, het pand van Coolblue aan het Oostplein door MAS Architectuur, het hoekpand aan de Westblaak door v8 architects en vier panden aan de Delfstestraat door Van Loer. Misschien niet heel toevallig, bij drie projecten gaat het om een gebouw van architect Maaskant. Bekijk hieronder de plannen voor de gebouwen en houd onze website in de gaten, we schrijven regelmatig over de actuele plannen.

Opbouwdagen in de maak

De Opbouwdagen zijn dit jaar van 16 t/m 19 mei. We zijn volop bezig om gebouwrondleidingen te organiseren en we maken in samenwerking met het CBK een fietsroute langs wederopbouwkunst en -architectuur door Overschie. Uiteraard is er een Roterodamum-café gepland voor Opbouwdag, te weten in het rijksmonument de Citrusveiling. De herbestemming, architect Maaskant en de plannen voor het M4H gebied komen tijdens het café aan bod. Houd onze berichtgeving in de gaten!

Nooit geweten

In Rotterdam is ontzettend veel wederopbouwkunst te zien. Toch lopen we er vaak achteloos aan voorbij. We noemen het kunstwerk De Lasser van Henk de Vos bij Metrostation Beurs en Het gezin van Louis van Roode aan de Westblaak.

Kees van Buren (documentairemaker, voormalig curator Stadsarchief en NMM, betrokken bij het Grafische Werkplaats RKS) en Rob de Moes (Rotterdamse filosoof, schrijver en documentairemaker) maakten de 10-delige documentaire Nooit geweten in samenwerking met Open Rotterdam. Bekijk de afleveringen hier.


Berichten uit de Hunkerbunker

De Rotterdamse fotograaf en filmmaker Carel van Hees brengt in zijn nieuwe film ‘Berichten uit de Hunkerbunker’ een uniek verslag uit van de coronaperiode in 2020. Dit doet hij vanuit zijn woongebouw, de RVS-flat in Rotterdam, ook wel bekend als de 'Hunkerbunker'. Van Hees interviewde zijn buren en kwam daardoor in contact met een 106-jarige buurvrouw. Van Hees maakte een liefdevolle film over zijn buurvrouw Van Nimwegen in de context van de geschiedenis van de stad, de coronacrisis en de flat.

De film is te bekijken op Open Rotterdam via deze link.


Met vriendelijke groet,
Team Platform Wederopbouw Rotterdam

Visualisatie Katshoek, De Zwarte Hond, 2023