• Actueel

Nieuwsbrief: Herdenken, vieren en leren

Geplaatst op 12 mei 2023

Zadkine NL Ha NA 2 24 10 02 0 129 0691 1 jpg

De Verwoeste Stad van Zadkine met op achtergrond de Leuveflat

Nationaal Archief, Gemeente Rotterdam

Beste wederopbouwliefhebber,

De Opbouwdagen komen eraan, maar wrang genoeg zou dit evenement zonder het bombardement niet hebben bestaan. We herdenken, vieren en proberen te leren van de wederopbouw.

Herdenken: 14 mei

Op zondag 14 mei, exact om 13.27 uur, is het 2 minuten stil in Rotterdam. Dan wordt herdacht dat 83 jaar geleden de stad werd gebombardeerd. Er zijn verschillende plaatsen waarop dit kan:

• Statenweg: van 10.00 tot 10.30 uur is er een herdenking ter hoogte van nummer 147. Hier werd in 1940 het ultimatum ‘geef u over of de stad wordt vernietigd’overhandigd.

• Plein 1940: vanaf 13.00 tot 13.45 uur is de centrale herdenking bij het monument De Verwoeste Stad van Zadkine. Iedereen is welkom om deze herdenkingsplechtigheid bij te wonen. Met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, stadsdichter Elfie Tromp, leerlingen van OBS Het Landje en de kranslegging door onder andere burgemeester Aboutaleb.

• Brandgrens: Je kunt zelf de brandgrensroute lopen (in totaal 12 kilometer) met een wandelroute of speciale audiotour. Deze neemt je in 30 fragmenten mee naar het Rotterdam van voor de oorlog. Je kunt thuis luisteren of tijdens de wandeling langs de brandgrens. De tours zijn verdeeld in Route West, Noord of Oost.

Noodbedrijven aan de Sluisjesdijk, Marlies Lageweg, SPWR

Vieren: Opbouwdagen 17-21 mei

Op woensdag 17 mei trappen we de Opbouwdagen af met twee lezingen, er is nog plek:

• 16:00 uur Parken in Rotterdam, Roterodamum Café in het Gemaal op Zuid. Leer meer over de Oude Plantage en de nieuwe plannen aan de Maashaven. Kijk hier voor meer info.

• 19:30 uur Bouwen tijdens de bezetting in Museum Rotterdam. Leer meer over welke en hoeveel gebouwen er tussen 1940 en 194 zijn gebouwd. Kijk hier voor meer info.

Tip: Laat de kans niet schieten om een tour te doen in het Stationspostkantoor met de vele kunst, waaronder het glas-in-beton van Van Roode, concertgebouw De Doelen van Kraaijvanger of in het woonblok aan de Schiedamsedijk van Hupkes en Van Asperen.


Screenshot routekaart wederopbouw metro


Routekaart Metro Opbouwdagen

Bedenk je eigen route met de Open Opbouwdagen! Omdat de Rotterdamse Metro 55 jaar bestaat maakten we een Wederopbouwroute langs alle metrostations in Rotterdam. Van het Centraal Station tot Slinge en van het Marconiplein tot Kralingse Zoom. Ontdek in de buurt van al deze stations de Rotterdamse wederopbouwhistorie en -kunstwerken of ga mee met een speciale wandeling. Bekijk een gebouw of tentoonstelling of schrijf je in voor een Open Opbouwdagen rondleiding.
 Lees meer.

Systeem bouw Oost Sidelinge, Overschie, 1948

Leren: benut de lessen uit de wederopbouw om de woningnood te bestrijden

Vorig jaar tijdens de Rotterdam Architectuur Maand
maakte het platform voor de hoofdexpositie een paneel en hielden samen met AIR een publiek gesprek over lessen die we kunnen trekken uit de wederopbouw. Hoe werd destijds de wooncrisis aangepakt? Wat werkte wel en wat niet?

Onze voorzitter Sanne van Manen en schrijver Teun van den Ende verdiepten zich verder in het onderwerp en schreven daarna samen het artikel: Benut de lessen uit de wederopbouw om de woningnood te bestrijden. Lees hier het hele artikel.