• Actueel

Nieuwe verdieping op Nieuwe Maaskant getild

16 juni 2020

20200616 Plaatsing etage op Poortgebouw Vorm

Plaatsing van de extra verdieping op het monument. De etage rust op vier stalen balken en een betonnen kern.

Foto uit livestream VORM de toekomst, 16 juni 2020

In 2018 verwierf het van origine Rotterdamse bouw- en ontwikkelbedrijf VORM het gebouw De Nieuwe Maaskant. Het poortgebouw werd ontworpen door Hugh Maaskant voor stukbedrijf Progress als hoofdkantoor tussen de loodsen. Een havenfunctie had het gebouw al sinds midden jaren tachtig niet meer. Het gebouw had inmiddels de status van gemeentelijk monument.


VORM renoveerde het gebouw en creëerde een extra verdieping. Dit was nog een hele klus van het transparante gebouw was niet berekend op een extra verdieping. Een slimme constructie van vier stalen balken en een betonnen kern dragen de nieuwe verdieping die daardoor als het ware zweeft boven het gebouw. De aanvoer van de nieuwe etage was een waar spektakel dat vandaag via een live-stream te bekijken was.

Met het nieuwe kantoor voor VORM keert het meer dan een eeuw oude familiebedrijf weer terug in 010, zoals de directie Rotterdam trots noemt. Het gebouw zelf is niet door opa Van der Vorm gebouwd maar alle loodsen eromheen grappig genoeg wel, vertelt Daan van der Vorm. Het gister jubilerende Ahoy dat 70 jaar geleden werd opgericht maar in 1971 een nieuw gebouw kreeg, werd eveneens gebouwd door het Rotterdamse bedrijf.