• Actueel

Nieuwe stadstekeningen in Kunsthal

08 november 2019

20191108 Rotterdam Getekend2

Vanaf vandaag is de expositie van de Rotterdamse Stadstekenaars 2019 geopend in de Kunsthal.

Het CBK en Stadsarchief hebben de aloude traditie van stadstekenaars sinds vorig jaar in ere hersteld. Vorig jaar waren kunstenaars uitgenodigd om tien gebouwen van Maaskant te tekenen. Deze expositie was te zien in de Kunsthal en in het Hilton hotel, één van de getekende gebouwen tijdens Opbouwdag 2019.

Dit jaar werd een oproep aan de Rotterdamse kunstenaars gedaan om een tekening te maken in de categorieën: sportclubs, stadslandbouw en straatcultuur uit. De jury bestaande uit experts van het CBK, Stadsarchief, de Kunsthal en Hugo Borst kozen Cox Janssens, Kay Hessels en Isra Páez tot winnaars.

De tekeningen moesten alle herkenbaar zijn als typisch Rotterdams. Zo zie je op de houtskooltekeningen van Isra Páez de straten onder het Kleinpolderplein, een niemandsland wat door CBK gebruikt wordt om verwezen kunst tijdelijk te plaatsen. In de kleurrijke tekeningen van Cox Janssens zie je herkenbare iconen zoals de Euromast en een Maastunnelhuisje op de achtergrond. Voor het thema stadslandbouw, hedendaags en oud tegelijk, tekende Kay Hessels onder andere het Schieblock. Onbedoeld heel actueel voor het Platform, zo vlak na de oprichting van District East en het aankomende publieke gesprek.

Siebe Thisse ((CBK) en Jantje Steenhuis (Stadsarchief) openen expositie
Siebe Thisse ((CBK) en Jantje Steenhuis (Stadsarchief) openen expositie