• Actueel

Nieuwe plannen voor Delftsestraat West

Geplaatst op 14 februari 2024

Delftseplein38 render steenbruggen

Het Boekmanpand en gebouw Esveha vormen het 'Delftseblok' met twee extra lagen en een groen daklandschap.

Studio Steenbruggen en Loer Architecten

Al sinds 1999 wordt door de gemeente Rotterdam gesleuteld aan een stedenbouwkundig plan voor de Delftsestraat, ook wel het Schiekadeblok genaamd. In 2022 ligt er een nieuw plan. Er komt aan het Delftseplein een toren van maximaal 70 meter hoog. Een tweede toren komt achter of grenzend aan het Schieblock-gebouw en wordt maximaal 200 meter hoog. In deze torens komen voornamelijk huur- en koopwoningen in de torens (650 in totaal) en kantoren. De bestaande wederopbouwpanden fungeren nu als een culturele broedplaats en levendige plek. Deze waarde wil de gemeente graag behouden en dus werd eind 2022 een selectieprocedure uitgeschreven voor de koop en ontwikkeling van de vier panden aan Delftsestraat 21-33 en Delftseplein 38-39.

Eind januari 2024 is gekozen voor de Amsterdamse ontwikkelcombinatie: Volkshotel, De Fundering en Zadelhoff. De alternatieve ontwikkelcombinatie van Crimson Historians en de ondernemers van HIG (Het Industriegebouw) werd niet gekozen. Een gemiste kans? Vers Beton schreef een reconstructie van het proces, dat u hier kunt lezen.

In het geselecteerde plan 'Delftseblok' worden de vier panden, waaronder het Boekmanpand van architect Maaskant en het Esveha-gebouw van architect Oud, in hun oorspronkelijke staat hersteld. De huidige culturele gebruikers zoals Roodkapje keren terug en het dak krijgt een groen landschap met waterberging en zelfs een sauna. Het gebouw krijgt twee extra verdiepingen. Er wordt veel energie gestoken in het klimaatbestendig maken van de panden.

Het 'Delftseblok' krijgt bovendien een hotel, restaurant, een delishop en bijna 6.000 m2 voor werkstudio's en creatieven. De zijde van het Delftsehof krijgt gevels met glazen roldeuren. Het plan is in samenwerking met Ooms Makelaars, Studio Steenbruggen en Loer Architecten. Als landschapsarchitecten zijn Felixx Landscape Architects & Planners en Koninklijke Ginkel Groep bij het project betrokken.

Bron: Architectenweb, Gemeente Rotterdam en Loer Architecten