• Actueel
  • Nieuw

Nieuwe plan voor De Utrecht bekend

Geplaatst op 20 november 2023

2023 Coolsingel 75 Nudus EDGE Coopyright WAX Architectural Visualizations

Visualisatie van het nieuwe plan voor kantoorgebouw EDGE aan Coolsingel 75 door NUDUS architecten.

NUDUS/EDGE, door WAX Architectural Visualizations

Het pand van levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht aan de Coolsingel 75 werd afgelopen juli gesloopt. Het was de bedoeling dat op deze centrale plek geen kantoren maar appartementen zouden komen. Echter na een strijd tussen horeca en bewoners aan het Stadhuisplein heeft de bestemmingswijziging voor de Coolsingel niet plaatsgevonden. Het pand van architect Oud behield zijn kantoorfunctie maar de sloopvergunning was al afgegeven. De sloop was reeds in gang gezet toen Vastgoedontwikkelaar Edge het pand overnam. De bestaande kelder is wel behouden. Daarboven komt een compleet nieuw, maar wel een net-zero-carbon, kantoorgebouw. Architectenbureau NUDUS tekende voor het ontwerp.

Ontwerp

Het nieuwe gebouw krijgt een hoofdvolume dat uit zes in plaats van vijf verdiepingen bestaat met daarop een terugliggende opbouw van vier lagen. Het hoofdvolume heeft wederom een sterk horizontale geleding en de opbouw krijgt speelse vouwen in de gevel. Direct aan de entree bevindt zich een atrium dat er, mede door het toegepaste hout voor de kolommen en de vloeren, uitnodigend uitziet. In totaal bevat het pand straks 16.000 vierkante meter kantoorruimte, 5.000 vierkante meter co-working ruimte en 1,000 vierkante meter retail. Groene terrassen op de verschillende niveaus zorgen voor waterretentie, klimaatadaptie en meer biodiversiteit langs de Coolsingel.

Bewaard

De twee beelden van Paul Koning aan weerszijden van de gevel, die het beeldmerk van de levensverzekeringsmaatschappij verbeeldden: een boomplantende man (de zaaier) en een vruchten plukkende vrouw (de plukker) komen terug op het gebouw ter hoogte van de zevende verdieping. Hierdoor heeft de voetganger op de Coolsingel goed zicht op de kunstwerken.

Ook de vier metaalplastieken van C├ęsar Domela worden teruggeplaatst. De natuurstenen gevelpanelen die in een renovatie uit 1988 de aluminium borstweringen vervingen, zijn eveneens bewaard gebleven en worden verwerkt in een nieuw gevelpaneel.

Naar verwachting wordt in de zomer van 2024 gestart met de bouw. Meer informatie vindt u op de website van Edge.

Atrium EDGE, NUDUS, bron: WAX Architectural Visualizations