• Actueel

Nieuwe monumenten, waaronder Ter Meulen Spaanse Polder

Geplaatst op 05 juli 2022

1972 Ter Meulen Vlaardingweg 62 AG NL Rt SA 4121 13067 01

Het nieuwe magazijn van Ter Meulen aan de Vlaardingweg in 1972.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

Eind juni zijn er nog enkele gemeentelijke monumenten door het college goedgekeurd. Dit zijn onder andere de Elimkerk aan de Alcorstraat, Dossche Mills, (voorheen Meneba: Meelfrabrieken der Nederlandsche Bakkerij), het voormalige gebouw van Hunter Douglas aan de Piekstraat 2 en 24-40, enkele woonhuizen en het voormalige magazijnpand aan de Vlaardingweg 62 van Ter Meulen.

Warenhuis Ter Meulen, gevestigd aan het Binnenwegplein, kreeg grote faam als postorderbedrijf en groeide in de jaren zestig flink. Een groot magazijn van waaruit alles verpakt en verstuurd kon worden werd daarom in 1967 in de Spaansepolder gebouwd.

Het magazijnpand van vijf lagen en 80 x78 meter werd op 630 betonnen palen gebouwd. Daarbij is rekening gehouden met een latere uitbreiding van drie bouwlagen tot 45.000 m 3. De bouw werd uitgevoerd in staalskelet met systeemvloeren en een bekleding van isolietplaten.
Voor het ontwerp en bouw van het magazijn werden dezelfde partijen gevraagd als voor het warenhuis, respectievelijk architectenbureau Van den Broek en Bakema en aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren. De geschatte kosten waren 10 miljoen gulden.

Het magazijn kreeg een lopende bandensysteem, een ICT machine voor de voorraadadministratie en een dakterras voor de werknemers. Getuige de vele berichten van oud-werknemers hebben zij met veel plezier in het gebouw gewerkt.

Tegenwoordig is het gebouw een kantoorverzamelpand, bekend als de Spaanse Kubus en sinds kort dus gemeentelijk monument. Dit in tegenstelling tot het oorspronkelijke warenhuis, waar woontoren Karel Doorman op de winkels verrees.

De Spaanse Kubus in 2022.