• Actueel

Nieuwe eigenaar Groothandelsgebouw

Geplaatst op 07 januari 2020

Nieuwe eigenaar Groothandelsgebouw

Ook nu oogt het gebouw nog imposant

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2020

In december 2019 heeft het Amerikaanse bedrijf Highbrook Investors het Groothandelsgebouw verkocht aan het eveneens Amerikaanse vastgoedbedrijf Jamestown, dat hiermee zijn eerste Europese acquisitie deed. Na anderhalf jaar eigenaar te zijn geweest heeft Highbrook een enorme winst geboekt met de doorverkoop. Het bedrijf kocht het Groothandelsgebouw voor €169 miljoen en kreeg er naar verluidt €289 miljoen voor terug.

Jamestown is een vastgoedinvesterings- en managementbedrijf dat bijzondere gebouwen en gebieden transformeert in innovatiehubs en ontmoetingsplaatsen. Het Groothandelsgebouw zou een nieuwe impuls krijgen waardoor deze functie versterkt wordt. Jamestown bezit onder andere ook Chelsea Market in New York, Ghirardelli Square in San Francisco, Ponce City in Atlanta en The Innovation and Design Building in Boston.

Het Groothandelsgebouw is een Rotterdams rijks- en wederopbouwmonument uit 1953. Met het enorme grote aantal vierkante meters (445.000) en zo'n 500 bedrijven is het een van de grootste bedrijfsverzamelgebouwen in het land. Het ligt in het Central District, naast het Centraal Station, waar de ontwikkelingen als creatief en zakelijk hart van Rotterdam niet stil staan. Het voormalig Stationspostkantoor is recent getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw Central Post, net als het Shell-gebouw en ook de Delftse Poort is tegenwoordig bedrijfsverzamelgebouw. Het wederopbouwpand Schieblock staat bekend als het creatieve hart van Rotterdamse ondernemingen met zaken als Biergarten, Urban Guides en Op het Dak maar gaat een onzekere toekomst tegemoet, zoals de gehele Delftsestraat. In het Publiek College van dinsdag 21 januari vertelt Platform Wederopbouw Rotterdam in samenwerking met Air Rotterdam meer over de historie van het gebied en de overwegingen naar de toekomst.

Interesse in het Publiek College? Kijk hier.