• Actueel

Nieuwe datum Publiek College Central District dinsdag 21 januari

Geplaatst op 16 december 2019

Schieblock Marliesterras

Platform Wederopbouw Rotterdam heeft een nieuwe datum voor het Publiek College Central District vastgesteld. Het publieke college dat in samenwerking met AIR wordt georganiseerd zal op dinsdagavond 21 januari 2020 plaatsvinden. We gaan op zoek naar de verbinding tussen de cultuurhistorie en de huidige waarde van het gebied rond de Delftsestraat.

Artikelen Central District

Platform Wederopbouw Rotterdam is gereed met de ontginning van het Central District. Na een verkennende lezing in het Boekmanpand van Maaskant lieten we zien dat dit gebied een lange historie met pieken en dalen kent. De laatste jaren floreert het gebied, sommige panden zijn opgeknapt en getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouwen. In de ongepolijste Delftsestraat barst het van de creativiteit. Platform Wederopbouw Rotterdam heeft cultuurhistorische verhalen over kenmerkende gebouwen, mensen en plekken in het gebied geschreven. Deze artikelen zijn te vinden op onze website.

Ervaren van een gebied

We laten onze lezers, wederopbouwliefhebbers en stadmakers op meerdere manieren kennis maken met de achtergrond en kwaliteiten van elk wederopbouwgebied. In het Central District hebben we twee rondleidingen gegeven die eindigden Op het Dak. Paul Groenendijk, onze wederopbouwkenner, dook de historie in om de wandelaars op een andere manier naar het gebied te laten kijken. Gezien de aankomende veranderingen in het gebied organiseerden we ook in samenwerking met AIR een publiek college. De nieuwe datum voor het college is op dinsdag 21 januari.

Publiek college dinsdag 21 januari 2020 om 20.00 uur

Deze avond over het Rotterdam Central District staat in het teken van de bijzondere functie van dit wederopbouwgebied. Cultuurhistoricus Wijnand Galema en Paul Groenendijk van Platform Wederopbouw Rotterdam vertellen over de geschiedenis en de rijkdom van het gebied. Rien de Groot van LG architecten vertelt over de plannen voor verlevendiging van de Delftsestraat. Daarna gaan we op zoek naar de verbinding tussen de cultuurhistorie en de huidige waarde van het gebied. De hedendaagse dynamiek in het Schieblock en district is gevangen in een foto-essay van onze fotograaf Marlies Lageweg.

Rotterdam Central District is een plek waar pas sinds de jaren tachtig mensen wonen, maar wel als dynamische en creatieve hub betiteld kan worden. Wat resteert van het toenmalige concept van bedrijfsverzamelgebouwen in het centrum? Hoe belangrijk is de creatieve functie en de diversiteit binnen de verschillende verzamelgebouwen, zoals Groothandelsgebouw en Schieblock, voor het gebied? Luister, denk en praat mee tijdens dit publieke college dat in samenwerking met AIR georganiseerd wordt.

• Kosten: gratis, graag aanmelden via evenementen@wederopbouwrotterdam.nl


• Datum en tijd: dinsdagavond 21 januari om 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur.

• Locatie: Delftsestraat 33, we zijn te gast bij Crimson Architectural Historians.