• Actueel

Nieuw - Belastingkantoor

17 juni 2021

2021 PWR ML douanekantoor4

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Tijdens Opbouwdag stond wederopbouwarchitectuur als attractie centraal. De waardering voor de wederopbouwarchitectuur ging gelijk op met de economische ontwikkeling. Nieuw was goed en dus mooi. In de jaren vijftig, wanneer de economie aantrekt, wordt de nieuwe zakelijke architectuur gezien als modern en karakteristiek voor Rotterdam als architectuurstad. In de jaren zeventig en tachtig is die wederopbouw te grijs en zakelijk en steeds meer gebouwen uit de wederopbouw komen leeg te staan. De laatste jaren, terwijl de economie floreerde, werden veel wederopbouwpanden juist weer ontdekt en geprezen vanwege hun flexibele indeling en grote, lichte ruimtes. Nieuwe functies vonden hun weg naar wederopbouwpanden.

Ook de Coolhaven staat vol met wederopbouw, te zien en beluisteren in onze online-architectuurwandeling. Vandaag extra aandacht voor het gebouw op onze website dat nu bekend staat als De Douane.

Het Centraal Belastingkantoor aan de Puntegaalstraat werd grotendeels tijdens en na de oorlog gebouwd. Het kantoor krijgt er in 1970 een nieuwe een vleugel bij, die architectonisch en organisatorisch niet veel van doen heeft met het hoofdkantoor. Officieel is de naam: Tweede Centraal Belastingkantoor maar in de volksmond heette het het Douanegebouw. Het gebouw met de voorgevel aan de Westzeedijk is ontworpen door architectenbureau Kraaïjvanger, in opdracht van de Rijksgebouwendienst.

Lees hier het hele artikel.