• Actueel

Monument Aan den Slag weer in de stad

Geplaatst op 05 juni 2021

2021 0603 Miniatuur Aanden Slag

Het miniatuur monument Aan den Slag op het Stadhuisplein werd door een schoolklas ontdekt tijdens d.e wederopbouwrondleiding

Platform Wederopbouw Rotterdam

Miniworld Rotterdam is een actie gestart om te laten zien dat Rotterdam sinds de coronaversoepelingen weer Aan den Slag is. Het beroemde monument uit 1945 kom je behalve in de miniatuurwereld overal in de stad tegen. Zo is het monument te vinden in de Laurenskerk, Delftse Poort en bij het Stadhuis. Tijdens een wederopbouwrondleiding met een Rotterdamse basisschool liepen we het monument 'tegen het lijf'.

De drie W's

Het monument Aan den Slag was onderdeel van een reclamecampagne Werk Wekt Welvaart door de Kamer van Koophandel en Nederlands Volksherstel. Bedrijven en ondernemers die hun werk hervatten kregen van de stad een Werk-Wekt-Welvaartvlag. De actie kreeg op twee plaatsen een gebouwtje: op de Coolsingel en op het kruispunt Bree-Groene Hilledijk-Strevelsweg. Deze monumenten bleven slechts enkele maanden staan.

Mysterie

Het is onduidelijk of het Aan Den Slag-monument met de neon letters en de man die op een aambeeld slaat, ook op Zuid verrees, maar krantenberichten spreken over een dubbele opening van de 'mysterieuze monumenten'. Ook schreven kranten van een serie zinnen die afwisselend zouden moeten verschijnen, echter geen enkele foto duidt hierop. Wellicht dat dit technisch te ingewikkeld was. De slogans die elkaar af zouden wisselen waren:

Schept Werk, Werk / Werk is leven / Werk wekt welvaart / Aan den Slag

Onthulling

Tijdens de onthulling van het monument aan de Coolsingel op 24 november 1945 sprak K.P. van der Mandele:

"Temidden der gedenkplaatsen van onze gevallenen, verrijst dit monument, dat oproept tot arbeid. Harde arbeid, de enige manier, waarop wij onze doden kunnen gedenken. Wij staan voor de grootse taak een nieuwe stad te bouwen. Werkgevers en werknemers zullen de handen ineenslaan en doorzetten. Zij zullen werken en werk scheppen. Moge dit monument een aansporing en een middel tot inspiratie zijn."

Meedoen met Aan den Slag?

Gaat uw bedrijf, winkel, restaurant ook weer Aan den Slag? En wilt u meedoen met de actie? Neem dan contact op met Miniworld via: info@miniworldrotterdam.com

Aan den Slag is tevens een stichting die samen met Platform Wederopbouw Rotterdam de expositie Rotterdam een attractie?! heeft georganiseerd. Het monument Aan den Slag komt terug in deze expositie in de Laurenskerk.

1945, Stadsarchief Rotterdam