• Actueel

Mobility challenge Hoogkwartier

09 september 2019

Opening Mob challenge Hoogkwartier 190908

Afgelopen zaterdag 7 september opende wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) in het Hoogkwartier een 'mobiliteitshub' op de Hoogstraat als startschot voor het experiment Mobility Challenge.

De Mobility Challenge

In deze challenge gaan negentig bewoners en ondernemers uit het Hoogkwartier de uitdaging aan om twee maanden gebruik te maken van deelvervoer zoals deelauto’s, deelfietsen en het openbaar vervoer. Dertig deelnemers parkeren hiervoor hun auto in een parkeergarage buiten de wijk. Het doel is om zichtbaar maken wat nieuwe vormen van mobiliteit zoals deelmobiliteit in het experiment betekent voor de openbare ruimte in deze centraal gelegen wederopbouwwijk. Het Hoogkwartier heeft namelijk meer vierkante meters parkeerplaats dan groen. Niet ongewoon voor een wederopbouwwijk waar het aantal auto's, en daarmee aantal parkeerplaatsen, in de loop der jaren enorm is toegenomen. De vrijgekomen parkeerplekken worden tijdelijk omgebouwd tot groene plekken. Bij de 'mobiliteitshub' staan (elektrische) auto’s, fietsen en bakfietsen die deelnemers kunnen gebruiken.

Initiatief

De Mobility Challenge is een samenwerking tussen Stadslab Hoogkwartier en de gemeente Rotterdam om de wijk ‘toekomstbestendig’ te maken. Stadslab Hoogkwartier is een initiatief van Marco Stout (stadsmaker) en Sanne van Manen (architect vanuit ‘bewoner’ architectenbureau MVRDV).

Het idee is ontstaan vanuit de behoefte van bewoners van het Hoogkwartier aan meer openbare ruimte en groen in de wijk. In het Hoogkwartier zijn 768 parkeerplekken op straat. Deze parkeerplekken nemen meer ruimte in dan het groen in de wijk! Daarbij staan de auto’s ook nog eens 95% van de tijd stil! Als bewoners gebruik maken van deelvervoer in plaats van de eigen auto ontstaat er ruimte. De auto wordt immers gedeeld; elke deelauto vervangt pakweg 5 gewone auto’s.

Doel experiment

Doel van het experiment is om mensen ervan bewust te maken dat invulling van hun mobiliteit ook invloed heeft op de openbare ruimte in onze stad. Deelmobiliteit is geen doel op zich, maar levert een essentiële bijdrage aan een aantrekkelijke, gezonde en economisch sterke stad. Iedere Rotterdammer moet volop kunnen genieten van wat onze stad te bieden heeft. Mensen moeten er kunnen leven, werken en zich eenvoudig kunnen verplaatsen met plezier. Deelmobiliteit is slim, gezond en voor iedereen.

Meer weten? Ga naar de website https://mchoogkwartier.nl