• Actueel

Machinekamers, boek over Rotterdamse expeditiehoven

29 september 2020

Hoogstraat Expeditiestraat

Expeditiestraat in 1954.

AD: Archief Het Vrije Volk

Vrijdag 2 oktober 2020 presenteert Hedwig van der Linden, architect en lid van de werkgroep van Platform Wederopbouw Rotterdam, samen met architect Like Bijlsma, het boek 'Machinekamers' over de Rotterdamse expeditiehoven. Het boek maakt deel uit van de reeks ‘Freestyle’ van BNA Onderzoek.

In editie 7 van deze reeks schrijven de architecten over het Rotterdamse, uit de wederopbouw stammende, bevoorradingscircuit. Platform Wederopbouw Rotterdam deed hier eerder in opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam een verkennend onderzoek naar.

Het netwerk aan expeditiehoven, door de auteurs de ‘machinekamers’ van de stad genoemd, is onopvallend maar groot. In Machinekamers worden deze hoven beschreven, geanalyseerd en uitgetekend, evenals de geschiedenis en oorsprong van deze typologie.

Ook laten de auteurs zien hoe de expeditiehoven langzaam veranderen – de vaak vergeten hoven vormen een reservoir aan ruimte die kan worden herontwikkeld tot een aantrekkelijk, dynamisch en kleinschalig woon- en werkmilieu. Met deze publicatie beogen de auteurs te inspireren tot een passende en zorgvuldige transformatie van de monofunctionele machinekamers tot multifunctionele stadskamers.

Het boek is te koop in de online BNA shop.