• Actueel

Expositie: Kunst tussen de ruïnes in het Depot

Geplaatst op 14 november 2023

Expositie: Kunst tussen de ruïnes in het Depot

Expositie: 'Kunst tussen de ruïnes' in het Depot.

2023, Lotte Stekelenburg, Boijmans Van Beuningen

Als onderdeel van een groter project opent Museum Boijmans Van Beuningen de expositie 'Kunst tussen de ruïnes' in het Depot. Gastconservator is kunsthistoricus Sandra Smets die tevens het recent uitgebrachte boek 'De vuurvogelgeneratie' schreef. Expositie en boek behandelen de thema's: Hoe verliep het leven voor Rotterdamse kunstenaars in de nasleep van het bombardement op 14 mei 1940?; Hoe overleefden zij?; En voor welke onmogelijke keuzes kwamen zij te staan? Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, gedurende de bezetting bloeide de kunstwereld op.

In de expositie is kunst te zien die in de oorlogsjaren gemaakt werd of een andere connectie met de bezettingsjaren kent. De presentatie in Depot Boijmans Van Beuningen toont een rijke selectie schilder- en tekenwerk (plus enkele sculpturen) uit de museumcollectie. Het is werk van grotendeels Rotterdamse makers, zoals Agnes Canta, Wally Elenbaas en Dolf Henkes.
Ze vertellen het verhaal van hun tijd: een wereld op drift, verwarring, bombardementen, ruïnes en onverwachte momenten van schoonheid. Veel werk is lang niet te zien geweest. En er is werk te zien dat nog nooit eerder in een museum stond; 'Liggend vrouwelijk naakt' van Johan Polet en werk van Han Rehm.

Ook wordt het kunstopdrachtenbeleid tijdens de oorlog belicht, met bijvoorbeeld een voorstudie van Marie Willeboordse voor een monumentale muurschildering die ze tijdens de oorlog maakte in het toen nieuwe Cité Sanitaire (de GGD). En is er aandacht voor verschillende Joodse Rotterdamse kunstenaars, van wie het bestaan vergeten is geraakt. Samen geven ze een inkijk in de breedte van de Rotterdamse kunstwereld tijdens de bezetting.

Tot besluit is er een interactieve, online wandelkaart. Op deze kaart zijn historische plekken van de noodwinkels, woonhuizen van de kunstenaars en de kunstwerken (al dan niet bewaard gebleven) te bekijken.

U kunt via deze link de online kaart bekijken maar ook tickets bestellen voor de tentoonstelling in het Depot Boijmans Van Beuningen die tot en met 14 januari 2024 te bezichtigen is gedurende de openingstijden van het Depot.

Nico Benschop schildert winkelende mensen op muur van Coolsingel-noodwinkels in 1940, collectie Elsevier, Nationaal Archief.