• Actueel

Kunst en expositie over De Vuurvogelgeneratie

Geplaatst op 05 september 2023

Kunst en expositie over De Vuurvogelgeneratie

Cover boek De Vuurvogelgeneratie van Sandra Smets

Schrijver en kunsthistoricus Sandra Smets schreef het boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Zij gaat in op het leven en werk van een tiental kunstenaars en andere personen tijdens de bezettingsjaren in Rotterdam. Het boek - uitgegeven door Museum Boijmans Van Beuningen- schetst een beeld van een stad in puin en hoe kunstenaars de brokstukken weer mede aan elkaar lijmden.

Als op 8 september 2023 het boek wordt gepresenteerd in Boekhandel Donner te Rotterdam opent eveneens de expositie Kunst tussen de ruïnes in Depot Boijmans Van Beuningen. Er is kunst uit de collectie te zien die in die oorlogsperiode gemaakt werd of een andere connectie met de bezettingsjaren kent. Sandra Smets is de gastconservator van de expositie.

Binnenkort realiseert het museum ook een digitale, interactieve kaart met vele historisch relevante punten, plaatsen en gebouwen die een rol spelen in de kunstwereld in Rotterdam tijdens de bezettingsjaren.


Boekpresentatie De vuurvogelgeneratie: vrijdag 8 september 16:00 uur, Donner. Toegang vrij, aanmelden is niet nodig.

Expositie Kunst tussen de ruïnes: van 8 september 2023 tot en met 14 januari 2024, Depot Boijmans Van Beuningen. Reguliere toegangstijden en -prijzen zijn te vinden op de website van het Depot.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk, M.O.A.C. Gravin van Bylandtstichting en Stichting de Leeuwenberg