• Actueel

Kunst- en architectuurroute van CS naar Overschie

Geplaatst op 30 mei 2024

Kunst- en architectuurroute van CS naar Overschie

De kunst- en architectuurroute van CS naar Overschie in samenwerking met BKOR (onderdeel van CBK Rotterdam) is klaar! Ontdek zelf de weg naar Overschie met deze leuke en informatieve routekaart of via de site.

Met fysieke kaart
De routekaart met de opvouwbare plattegrond is verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information en Museum Overschie.

Digitaal
De route maakt deel uit van de serie kunstroutes van BKOR. Deze routes worden als pdf in het Nederlands en Engels aangeboden op de site van BKOR.  Ga naar www.bkor.nl/routes, selecteer de route die u wilt lopen of fietsen, en zie waar u zich op de plattegrond bevindt. Veel wandel- of fietsplezier!


De wijk Overschie
Overschie groeide kort na de Tweede Wereldoorlog uit tot een belangrijk stadsdeel en wordt ook wel de kraamkamer van de systeembouw genoemd. Rotterdam kampte met woningnood en ook de nieuwe economie had ruimte nodig. Daarom werden er vanaf de jaren vijftig in Overschie in rap tempo veel woningen, scholen en winkels gebouwd. De fonkelnieuwe systeembouw zorgde voor een stedelijke wijk met rust, ruimte en harmonie. Maar de woningen takelden af en er werd in de wijk gesloopt. Architecten protesteerden tegen sloop en pleitten voor renovatie. Want het oude dorp was weliswaar opgeslokt door de vooruitgang, maar intussen was Overschie een tijdmachine die ons terugbrengt naar de vooruitgangsidealen van de jaren vijftig.

Inmiddels staan de artikelen over de wijk en de kenmerkende architectuur op onze site, kijk hieronder welke artikelen dat zijn.