• Actueel

Kleur in de wederopbouw (1940- 1965)

Geplaatst op 05 juni 2020

20190321 Lijnbaanflat gerenoveerd ih

Gerenoveerde en opnieuw geschilderde Lijnbaanflat in 2019

Kleur associeer je misschien niet gelijk met wederopbouwarchitectuur. Toch werd er in de Wederopbouw meer aandacht besteed aan kleur van gebouwen dan je in eerste instantie denkt of ziet. Kijk maar naar de Lijnbaan waar recent het oorspronkelijke kleurpalet van de Lijnbaanflats rond de Joost Banckertplaats is teruggebracht.

Kleuronderzoek

Zo is het idee ontstaan om het kleurbeeld van deze periode te schetsen. Dat kleurbeeld kan stimulerend werken bij het onderhoud en het schilderen van de gebouwen uit de wederopbouwperiode met hun eigen karakteristieken.

Santje Pander en Mariël Polman van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoeken in samenwerking met bureau Monumenten & Cultuurhistorie, de restauratie-architect van de gemeente en Het Nieuwe Instituut het kleurenpalet van de Rotterdamse Wederopbouwarchitectuur. Daarvoor pluizen ze kleurhistorische onderzoeken na en onderzoeken ze het Kastje van Bakema.

Kastje van Bakema

Vanaf de jaren ’50 gebruikte het befaamde Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema een kastje met zo’n 200 stalen, ofwel geschilderde plaatjes, om de kleuren van hun gebouwen te bepalen. Sia Bakema, de vrouw van architect Jaap Bakema, maakte het kastje in 1952, samen met de vaste huisschilder. Het archief van Het Nieuwe Instituut bewaart dit kastje met de laadjes met daarin dit kleurarchief. De RCE onderzoekt de stalen door de precieze pigmenten te analyseren en de kleuren te vergelijken met moderne kleurcodes .

Oproep aan oud schilders

Ook zijn we benieuwd hoe de schilders te werk gingen. Komen de kleuren die we selecteren bekend voor? Wat voor verven waren er? Welke onderdelen werden geschilderd en welke ondergronden niet? Daarvoor zoeken we contact met schilders die in de Wederopbouwperiode werkten. U kunt mailen naar: m.polman@cultureelerfgoed.nl

DNA van Rotterdam

Het is de bedoeling om uiteindelijk tot een kleurenkaart te komen: Een handreiking die een idee geeft van de kleurigheid van de Rotterdamse wederopbouwarchitectuur en die eigenaren van gebouwen en VVE’s kan helpen bij het maken van keuzes bij het onderhoud van het schilderwerk aan de karakteristieke gebouwen van de Wederopbouw.

Wederopbouwarchitectuur is het DNA van Rotterdam ! En één ding is zeker : kleur kan de architectuur maken of breken.