• Actueel

Jeugdvakantieland vanaf 16 augustus in Ahoy

11 augustus 2021

NL Ha NA 2 24 01 03 0 912 7557

Leren metselen bij Jeugdland in 1961.

Eric Koch, Nationaal Archief

Een attractie die al sinds 1958 hordes kinderen trekt: Jeugvakantieland! Ook dit jaar kunnen kinderen zich weer uitleven en spelen in Ahoy van 16 tot en met 27 augustus. Elke dag van 10:00 tot 16:00 uur. Kijk voor het programma en tickets op https://jeugdvakantieland.nl/.

Hoe is Jeugdvakantieland eigenlijk ontstaan?

Veel Rotterdammers hadden het in de jaren vijftig niet breed. Vanuit de gemeente, om precies te zijn de Raad voor Lichamelijke Opvoeding, kwam het idee om iets in juli en augustus te doen voor de bevolking dat voelde als vakantie. Daarop startte 11 juli 1958 de eerste editie Jeugdland. In de Ahoyhallen (toen nog aan de Wytemaweg) werden allerlei spelletjes en activiteiten voor kinderen bij elkaar gebracht. Jan Roodbol en zijn vriendje Henk Burggraaf opende het 22 dagen durende festijn door een stukje op een postkar rijden en postbode te spelen. Jeugdland is ook opgenomen in de tijdlijn van de expositie Rotterdam een attractie?!.

Wat kon je in 1958 doen?

Naast diverse sporten, zowel binnen als buiten, konden kinderen tekenen, schilderen, emailleren, kleien, timmeren met echte spijkers, naaien met een echte naaimachine en bloemschikken. Er was een circusschool en een theatertje, waar kinderen zowel toeschouwer als piste- en podiumartiest mochten zijn. Zelfs een rondje op een echte kameel of olifant was naar het schijnt, mogelijk. Ze konden beroepen spelen zoals metselaar, bakker en erg populair in die tijd: ‘conducteurtje’ van de RET. Veel van deze activiteiten, waaronder de poppendokter en een bord brinta bij de
lunch, hebben de drieënzestig jaar niet overleefd. Tegenwoordig zijn er meer kermisattracties, springkussens of workshops voor rappen en breakdance.

Hoe duur was het toen en nu?

De toegangsprijs was drie gulden en een consumptiekaart (voor een krentenbol, fruit en een glas melk) kostte een knaak, maar voor de echte minvermogenden was zelfs aan die prijzen nog wel iets te doen. Tegenwoordig kost het evenement 8 euro maar met de Rotterdampas ben je slechts 2 euro kwijt en met het Jeugdvakantiepaspoort, dat elk Rotterdams basisschoolkind krijgt, kost het 6 euro. En daarmee blijft het kinderparadijs nog steeds toegankelijk voor de meeste Rotterdammers.