• Actueel

Jeugdvakantieland nog steeds een populair uitje

Geplaatst op 15 juli 2024

Jeugdvakantieland nog steeds een populair uitje

Knutselen in Jeugdland

Eric Koch, Nationaal Archief, 21 juli 1964

Ontstaan Veel Rotterdammers hadden het in de jaren vijftig niet breed. Vanuit de gemeente, om precies te zijn de Raad voor Lichamelijke Opvoeding, kwam het idee om iets in juli en augustus te doen voor de bevolking dat voelde als vakantie. Voor veel kinderen viel er niet veel meer te doen dan spelen op de lege landjes die Rotterdam rijk was. Maar op 11 juli 1958 startte de eerste editie Jeugdland waar allerlei spelletjes en activiteiten voor kinderen bij elkaar gebracht waren in Ahoy. Jan Roodbol en zijn vriendje Henk Burggraaf opende het 22 dagen durende festijn door een stukje op een postkar rijden en postbode te spelen. Hij vertelt aan het AD dat ze niets van de ceremonie en alle fotografen snapten, maar dat ze het wel leuk vonden om te spelen. Het krantenknipsel heeft hij nog altijd in zijn bezit.

Leren metsselen op Jeugdvakantieland, Eric Koch, Nationaal Archief, 1961

Activiteiten Jeugdland werd weliswaar ook toen in Ahoy gehouden, maar Ahoy lag toen nog op de plek van het huidige Erasmus MC. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar werden onder leiding van jonge leerkrachten en stagiaires, toen nog kwekelingen genaamd, beziggehouden. Naast diverse sporten, zowel binnen als buiten, konden kinderen tekenen, schilderen, emailleren, kleien, timmeren met echte spijkers, naaien met een echte naaimachine en bloemschikken. Er was een circusschool en een theatertje, waar kinderen zowel toeschouwer als piste- en podiumartiest mochten zijn. Zelfs een rondje op een echte kameel of olifant was mogelijk, naar het schijnt. Ze konden beroepen spelen zoals metselaar, bakker en erg populair in die tijd: ‘conducteurtje’ van de RET. Veel van deze activiteiten hebben de zestig jaar niet overleefd waaronder de poppendokter en een bord brinta bij de lunch. Tegenwoordig zijn er meer kermisattracties, springkussens of workshops voor rappen en breakdance. 

Koopje! De toegangsprijs was drie gulden en een consumptiekaart (voor een krentenbol, fruit en een glas melk) kostte een knaak, maar voor de echte minvermogenden was zelfs aan die prijzen nog wel iets te doen. Tegenwoordig kost het evenement 10,35 euro maar met de Rotterdampas ben je 2,85 euro kwijt en met het Jeugdvakantiepaspoort, dat elk Rotterdams basisschoolkind krijgt, kost het 7,85 euro. En daarmee blijft het kinderparadijs nog steeds toegankelijk voor de minderbedeelde Rotterdammer.

Jeugdvakantieland 2024 is van 12 augustus tot en met 23 augustus in Ahoy.

Bijgaande link naar het filmpje van Beeld en Geluid laat zien hoe Jeugdland er vroeger uit zag.