• Actueel

Jaren vijftig en zestig als nieuwe smaakmaker bij Architectuurprijs 2017

05 januari 2018

Industriegebouw Goudsesingel 5

Het Industriegebouw, foto Marlies Lageweg

Woensdag 20 december 2017 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2017 uitgereikt. De Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit ontving de publieksprijs. Dit wederopbouwgebouw uit 1968 van architect Elffers werd gerenoveerd door Defeche Van den Putte. Hoewel de juryprijs naar het project CPO Hooidrift ging, nomineerde de jury maar liefst twee wederopbouwgebouwen in zijn top drie. Naast de winnaar waren dat de Universiteitsbibliotheek en het Industriegebouw Goudsesingel.

Jaren vijftig en zestig als smaakmaker

De jury merkte aan de inzendingen dat er in Rotterdam wordt doorgebouwd op de bestaande stad. Zo wordt er volop doorgebouwd op het erfgoed uit de jaren vijftig tot tachtig. De architectuur uit de jaren vijftig en zestig, de wederopbouwarchitectuur, kan inmiddels rekenen op een brede waardering en wordt als nieuwe smaakmaker gezien. Vooral in het centrum en omgeving zijn gebouwen uit deze periode bepalend voor de uitstraling van Rotterdam.

Mooie uitstraling met behoud oorspronkelijke karakter

Ook buiten het centrum is er aandacht en waardering voor de wederopbouwarchitectuur. Dat bewijst wel de derde plaats van de publieksprijs, de renovatie van vier galerijflats aan de Melissantstraat uit 1953 in Pendrecht. Stemmers zeggen dat het renovatieproject recht doet aan de (hernieuwde) waardering voor de wederopbouw waarmee Rotterdam met een stedenbouwkundige als Lotte Stam-Beese bekend is geworden. “Mooie uitstraling met behoud van het oorspronkelijke karakter” luidt één van de commentaren.

Naast de winnaar en deze derde plaats van de publieksprijs, zaten bij tien genomineerden nog andere transformatieprojecten van wederopbouwgebouwen zoals het Technikon (oorspronkelijk van architect Maaskant, Van Dommelen, Kroos en Senf en onder handen genomen door RoosRos Architecten) en het Industriegebouw aan de Goudsesingel uit 1952 van Maaskant en Van Tijen. De kracht en schoonheid van de architectuur uit de wederopbouw wordt anno nu breed omarmd.

Voor meer informatie kijkt op www.rotterdamarchitectuurprijs.nl