• Actueel

Restauratie Huis van Raalte van architect Van Tijen

Geplaatst op 04 maart 2024

Huis Raalte Van Tijen Glazoenowlaan Hendrick de Keyser

Huis Van Raalte van architect Van Tijen in 2023.

Arjan Bronkhorst, Vereniging Hendrick de Keyser

Vereniging Hendrick de Keyser is dit jaar begonnen met de restauratie van Huis van Raalte van architect Willem van Tijen (1894-1974). Het pand werd in 2001 door de familie Van Raalte aan Hendrick de Keyser Monumenten geschonken. De vereniging bezit ruim vierhonderd historische panden in Nederland waar zij zorg voor dragen. Sommige zijn te huur als vakantiewoning, woonhuis en trouwlocatie of te bezoeken als museumhuis.

Deze parel uit de wederopbouw, in gebruik als woonhuis, wordt nu gerestaureerd en verduurzaamd. Tot een aantal jaar geleden woonde de oorspronkelijke opdrachtgever nog in het huis. Daardoor heeft vereniging Hendrick de Keyser veel informatie over de historie van het pand weten te achterhalen. Er zijn originele tegeltjes teruggevonden en er bleek een groot gedeelte van de door Van Tijen ontworpen kastenwanden nog aanwezig.⁠

Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het origineel wordt bouwsporen- en kleurenonderzoek gedaan. Aan de hand hiervan kunnen vroegere afwerkingen van bijvoorbeeld vloeren, tegeltjes en kasten worden achterhaald en verdwenen onderdelen gereconstrueerd. Zo zorgt de vereniging ervoor dat eind 2024 het pand grotendeels overeenkomt met het oorspronkelijke ontwerp uit 1962.

Het huis heeft een bijzondere verdeling van vloerniveaus. Grotendeels gelijkvloers, alleen het kerngedeelte van het huis ligt een halve meter boven het maaiveld. Deze ruimte was als eetkamer bedoeld en het zitgedeelte was lager gelegen, in deze tijd een nieuw element in het wonen dat in de jaren zeventig als ‘zitkuil' nog een grote toekomst tegemoet zou gaan.

⁠De restauratie valt samen met de herdenking van het 130e geboortejaar en 50e sterfjaar van Willem van Tijen door de Stichting Willem van Tijen. De stichting zal dit jaar een boek uitbrengen en een expositie organiseren over de beroemde Rotterdamse architect. We houden u hiervan op de hoogte. Van Tijen stond bekend als pionier in de volkswoningbouw en het 'Nieuwe Bouwen'. Samen met andere bekende architecten, waaronder Van der Vlugt en Maaskant, heeft hij meerdere iconische gebouwen in Rotterdam ontworpen. Denk aan de Bergpolderflat (vooroorlogs), Het Industriegebouw, het Groothandelsgebouw maar ook veel woningbouw zoals aan de Vredenoordlaan en het rijksmonument Zuidpleinflat.

Meer informatie over de Vereniging Hendrick de Keyser vindt u hier.

Interieur Huis Van Raalte voor restauratie, Arjan Bronkhorst Vereniging Hendrick de Keyser