• Actueel

Hogeschool Rotterdam vernietigt kunstwerk Henkes

Geplaatst op 05 november 2021

Hogeschool Rotterdam vernietigt kunstwerk Henkes

Ontwerp voor wandschildering uitgevoerd in het kantinegebouw van de Caltex Raffinaderij, Pernis, voorstellende Nobelprijswinnaar professor Van 't Hoff in zijn laboratorium, geflankeerd door muzen.

Dolf Henkes, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, AB14480

Afgelopen week is de muurschildering 'Scheikundelokaal' van Dolf Henkes door de Hogeschool Rotterdam vernietigd. Onder andere wethouder Kasmi, minister Van Engelshoven, de RCE, CBK en de Dolf Henkes Stichting reageren ontstemd en verbijsterd. Het kunstwerk uit 1955 van de belangrijke Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes werd in opdracht gemaakt voor de Caltex-raffinaderij. De wandschildering van drie bij zes meter verbeeldt de Rotterdamse professor Jacobus van ‘t Hoff in zijn laboratorium, met de scheikundige formule waardoor hij de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaar werd.

Het wrange is dat het muur-kunstwerk in 2005 aan de Hogeschool Rotterdam geschonken is. De significante waarde van het werk en zijn maker werd door veel partijen herkend, omarmd en financieel gesteund. Want het was een kostbare aangelegenheid om de 6 bij 4,80 meter en 19.000 kilo zware wand te restaureren en van Pernis naar de Kralingse Zoom over te brengen. Het kunstwerk zou volledig op zijn plek zijn volgens de Hogeschool.

Zestien jaar later werd daar bij de uitbreiding van de Business-school iets gemakkelijker over gedacht. De Hogeschool Rotterdam heeft bij de sloopplannen verzuimd de RCE of het CBK op de hoogte te stellen en de Henkes-stichting tijdig te consulteren. Voorzitter Hammerstein van de Henkes-stichting kreeg medio oktober bericht over het voornemen maar wist niet dat de hamer er al begin november in zou gaan. De Hogeschool beweert echter zorgvuldig te werk te zijn gegaan en dat geen van de partijen die is benaderd, heeft aangegeven mogelijkheden te zien om het werk te plaatsen. Wethouder Kasmi wil graag de onderste steen boven krijgen, maar daarmee wordt de muur niet meer gered.