• Actueel

Hoe duur is een Lijnbaanflat?

03 september 2021

Lijnbaanflats 19

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2018

In Rotterdam wordt volop gebouwd, want er is een tekort aan woningen. Dat de centrumlocatie vertaald wordt in hoge huren of verkoopprijzen klinkt logisch. Ook hetgeen dat voor sociale huur door zou moeten gaan, zoals het complex Our Domain, kost al 900 euro (inclusief 200 euro servicekosten) voor 25 vierkante meter. Hoe zit het met de wederopbouwappartementen in de rijksmonumentale Lijnbaanflats?

In ons artikel over de flats is al te lezen dat de ruime appartementen voor die tijd luxueus waren. 'Fabriekskeukens en roestvrij stalen aanrechten, huistelefoon, speciale lift voor de vuilnisvaten, centrale mast voor radio en televisie en een badkamer met ingebouwd bad behoren tot de standaardvoorzieningen.' Echtpaar Boon betrok in 1957 de Olveh-flat en betaalde 125 gulden per maand. De Cityflat aan de Kruiskade was zelfs nog iets luxer van opzet. De huren waren relatief hoog.

We keken voor u op Funda en vonden twee appartementen in de Cityflat. Voor het te huur aangeboden appartement van 78 vierkante meter betaalt u nu tussen de 1550 en 1780 euro per maand. Exclusief servicekosten. Voor een driekamer-appartement van 97 vierkante meter bent u ruim 2.000 euro kwijt. Dat zijn nog steeds behoorlijke prijzen en ruim boven de gemiddelde huurprijs in Rotterdam. Deze gemiddelde (vrije sector)huurprijs per vierkante meter ligt op 16,78 euro in 2021. Dat is overigens een prijsstijging van 25% ten opzichte van vorig jaar. Desondanks heb je voor twee keer meer huur dan in Our Domain wel drie keer zoveel ruimte. Alles is relatief, of niet..?

Lees hier het artikel over het ontwerp en bouw van de Lijnbaanflats.

Gerenoveerde hal van de Cityflat. Bron: Schieland Borsboom