• Actueel
  • Nieuw

Het Vergeten Bombardement

31 maart 2021

1943 04 anoniem mathernesserweg NL Rt SA 4100 XXXIII 632 00 01 19 01

Een ladderauto staat bij de bluswerkzaamheden in de verwoeste Mathenesserweg.

Anoniem, Stadsarchief Rotterdam, april 1943

31 maart 1943 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Rotterdam. Geallieerde bommenwerpers vernielden per ongeluk een deel van de wijk Tussendijken. De schade was enorm en haast 13.000 mensen werden dakloos. Pas in 1978 werd Het Vergeten Bombardement voor het eerst herdacht. Naar analogie van het vergeten bombardement zou je ook van de vergeten wederopbouw kunnen spreken, want ook daarbij ging alle aandacht naar het centrum. Daar willen we verandering in brengen met diverse artikelen over de projecten in dit gebied op de website.

We beginnen met een hoofdartikel over de wijk waar Het Vergeten Bombardement in besproken wordt. Voor een gedetailleerder beeld van dit bombardement kunt u het verhaal van Martin Landman lezen, ooggetuige van de verwoestende gebeurtenis.

De wederopbouwgebouwen in de wijk betreft heel veel woningbouw. We kozen twee woningprojecten uit: woningbouw aan de Gijsinglaan en de woningen aan de Mathenesserweg. Daarnaast is het Politiebureau aan de Hudsonstraat en Klooster Regina Pacis aan de site toegevoegd.