• Actueel

Het leven is goed in Ommoord

Geplaatst op 17 september 2019

Ommoord_NL Rt SA 4121 21058 4 28

Flats in Ommoord met op de voorgrond de tijdelijke hulpkerk aan de Stresemannplaats.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, 23 augustus 1968

Ommoord wordt wel de blokkendooswijk genoemd. Met de vele flats, het groen en water werd de wijk uit de jaren '70 vergeleken met de Bijlmer in Amsterdam. In tegenstelling tot de Bijlmer groeide Ommoord uit tot een van de meest geliefde wijken van Rotterdam. De meeste mensen die er komen wonen, willen er niet meer weg.

Ton Kolijn beschrijft het verhaal van de succesvolle wijk in zijn boek: 'Het leven is goed in Ommoord'. Het boek wordt gepresenteerd tijdens het 'Ommoord 50 jaar festival'. Op zaterdag 21 september vanaf 11.00 uur zijn er feestelijke activiteiten op de Kinderboerderij de Blijde Wei aan het Kikkerpad. Behalve de boekpresentatie zijn er een oogstfeest, concert, kinderactiviteiten en de informatiestand van de historische commissie Ommoord. Voor het volledige programma klik hier.

Geen mogelijkheid om te gaan maar wel interesse in de historie van Ommoord? Bezoek dan het Huis van de Wijk in de Gerard Goosenflat aan de Thomas Mannplaats 150. Elke derde donderdag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur houdt de historische commissie Ommoord een informatiemiddag. Tijdens deze inloopmiddagen zijn er foto's, voorwerpen en een historische presentatie te bezichtigen.

Ommoord is ontworpen in de jaren 1960 en gebouwd in de jaren 1970. De wijk is een ontwerp van stedenbouwkundig architect Lotte Stam-Beese. Van de 13.000 woningen is het merendeel in hoogbouw van 14 en 20 woonlagen. De rest van de woningen zijn eengezinshuizen in laagbouw. Er wonen 25.000 mensen in Ommoord.

Het boek is te koop via deze link.