• Actueel
  • Nieuw

Het Industriegebouw op expo Antwerpen

25 november 2021

Industriegebouw Goudsesingel 3

Pakhuizen, kantoren, stapelgebouwen, fabrieken… Wat kunnen we leren van deze gebouwen die op het eerste zicht eenvoudig lijken geconstrueerd? Wat maakt ze (her)bruikbaar en bijzonder tegelijkertijd? BULK architecten onderzocht hoe méér aandacht voor structuur en constructie kan bijdragen aan een veerkrachtige, robuuste stad. Eén van die gebouwen die gebruikt is in het onderzoek is Het Industriegebouw uit Rotterdam. Een ander is het vooroorlogse Pakhuismeesteren aan de Wilhelminakade. Het onderzoek is verwerkt in de expositie: "Construct, ruimte voor veranderingen" en is tot 17 april 2022 te zien in Antwerpen.

De coronapandemie toont hoe snel de organisatie van wonen en werken kan veranderen. Een kantoor zou morgen misschien beter een woongebouw of school zijn, of andersom? Wat betekent klimaatverandering voor de gebouwde omgeving? Áls we nog nieuwe gebouwen maken, dan kunnen we maar beter zorgen dat ze een lange levensduur hebben.

Hoe kunnen architecten, ingenieurs, bouwheren, ontwikkelaars, aannemers en overheden bijdragen aan het creëren van langetermijnwaarde? In Construct gaat BULK op zoek naar handvatten voor een veranderende praktijk. BULK selecteerde elf verschillende gebouwen uit België en Nederland waarbij de structuur veranderingen in invulling en gebruik kan dragen doorheen de tijd. Archiefonderzoek en plaatsbezoeken leggen de basis voor een matrix waarin de elf cases een plek krijgen.

De expositie loopt tot 17 april 2022. Bekijk voor uw bezoek de geldende coronamaatregelen. Voor België zijn deze te lezen op de site van het Vlaamsch Architectuurinstituut.

Open: van woensdag tot zondag van 14:00u tot 19:00u

Gesloten op 25.12.2021 en 01.01.2022

Gratis toegankelijk

Locatie: De Singel (Wandelgangen), Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, België