• Actueel

Hergebruik cultuurhistorische elementen Oost-Sidelinge

Geplaatst op 10 maart 2023

20220217 Sidelinge Overschie

Oost Sidelinge in Overschie in februari 2022

Platform Wederopbouw Rotterdam

De wederopbouwportiekflats aan de Oost-Sidelinge in Overschie staan al lange tijd leeg. Woonstad gaat de 144 appartementen slopen en 150 duurzame woningen in drie of vier lagen terugbouwen. Een motie van de ChristenUnie om de unieke schokbetonflats niet zomaar te vernietigen heeft geresulteerd in de opdracht om zoveel mogelijk cultuurhistorische elementen uit de huidige bebouwing mee te nemen. Woonstad dient hiervoor advies te vragen aan de Monumentencommissie, erfgoedpartijen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Waarom zijn deze woningen zo speciaal? Na WOII heerst in Nederland een enorme woningnood. Niet alleen is er veel verwoest, in Rotterdam 25.000 woningen, maar er is ook bijna vijf jaar niets gebouwd. Een inhaalslag is gewenst, echter materiaal is nog schaars en er zijn ook te weinig geschoolde arbeiders. Dit alles leidt tot de keuze voor systeembouw, de bouwdelen worden gestandaardiseerd, geprefabriceerd en kunnen snel door ongeschoolde arbeiders in elkaar worden gezet op de bouwplaats. Een traditionele woning kost 1.000 tot 1.500 mensuren, een systeemwoning maar 650. Langs de Oost-Sidelinge staat het architectonisch meest bijzondere systeembouwproject. Vier blokken woningen van de architecten N.F. Wijmer en J. Breukelman, die een systeem ontwikkelden in samenwerking met Van Waning en Schokbeton. De gevels bestaan uit kleine betontegels met gestandaardiseerde ornamenten, in dit geval cannelures en rozetten. De blokken zijn omringd door een gemeenschappelijke tuin die middels een heg van de openbare weg is gescheiden.

De nieuwe woningen worden ontworpen door DOOR in samenwerking met Hillen & Roosen, A. van Liempd Sloopbedrijven, SMARTLAND landscape architects, IMd Raadgevende Ingenieurs, DWA, OMRT en gemeente Rotterdam.

De gevels werden tijdens leegstand als graffitiwand gebruikt. April 2022