• Actueel

Gered van sloop, nu nog een nieuwe plek

02 maart 2021

2021 Vredevorstkerk Gv Dijk

Glas in beton van Johan Verheij in de verlaten Vredevorstkerk.

Gerben van Dijk, 11 februari 2021

Wat is de toekomst van de Rotterdamse wederopbouwkerken en hun kunst? Een groeiend aantal kerken uit de wederopbouwperiode komt leeg te staan en wordt - zonder monumentenstatus - meestal gesloopt voor nieuwbouw. Hierdoor worden kenmerkende vormen van gebouwgebonden wederopbouwkunst, zoals glas in beton, steeds zeldzamer. Om die reden kwamen verschillende partijen in actie toen bekend werd dat de Vredevorstkerk (1964) in Schiebroek gesloopt zou worden.

Deze kerk bevat een drie bij elf meter groot glas-in-beton kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Johan Verheij. Het werk verbeeldt de vlucht door de opengespleten Rode Zee, terwijl de achtervolgers door de zee verzwolgen worden. De metafoor 'aan een ramp ontsnapt' is ook van toepassing op het kunstwerk, want dankzij een goede samenwerking tussen Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud, Erfgoed Heemschut, de ontwikkelaar en gemeente is het raamkunstwerk gespaard gebleven.

Na een eerdere oproep leek het glas-in-beton een plek te krijgen in een nieuwbouwproject. Helaas gaat dit niet door en is de gemeente nog naarstig op zoek naar een nieuwe, bij voorkeur Rotterdamse plek voor dit prachtige kunstwerk. Tot die tijd gaat het de opslag in. Welke ontwikkelaar of eigenaar ziet zijn pand verrijkt worden met dit kleurige wederopbouwwerk? Heeft u tips of interesse, laat het ons weten!

Hieronder nog enkele foto's van de kerk voor de sloopwerkzaamheden.

Vredevorstkerk kort voor de sloop. (Sandra Fauconnier, Wikimedia)
De binnenruimte met de complete voorstelling van het glas in beton. (Gerben van Dijk)