• Actueel

Genomineerden RAP24 bekend

Geplaatst op 16 april 2024

Genomineerden RAP24 bekend

Vanaf 8 april kunt u stemmen op een van de tien genomineerde projecten voor de Rotterdam Architectuurprijs 2024. De eerder door ons genoemde wederopbouwprojecten: transformatie van een kantoorpand tot woningen aan de Westblaak én aan de Glashaven zijn niet geselecteerd, maar voor wederopbouwliefhebbers blijven er toch nog twee projecten over om uit te kiezen.

Dit zijn:

Olympia College aan de Olympiaweg

Spring architecten heeft in samenwerking met WDJArchitecten een ontwerp gemaakt voor de renovatie van de voormalige scholengemeenschap 'Nicolaas Witsen' in IJsselmonde. Het oorspronkelijke ontwerp van architect André van Stekelenburg (1934-2000) van Gemeentewerken is gemeentelijk monument. Eén van de 100 pareltjes van de Rotterdamse wederopbouw die in de architectuurgids Rotterdam Wederopbouw Stad is te vinden.Een deel van het gebouw is inmiddels in gebruik en koppelt een monumentale renovatie aan een moderne leeromgeving.
 

Klik hier voor meer info en om te stemmen.

Genomineerden RAP24 bekend

De Prinsessenflats na renovatie in 2024.

Maarten Jellema en A3 architecten

Renovatie Prinsessenflats in het Lage Land

Woonstad en A3-architecten hebben na de getransformeerde Prinses Margrietflat de eenheid in de vier jaren zestig-flats hersteld. Samen bieden ze onderdak aan zo’n 650 huishoudens voor zeker nog eens vijftig jaar. De drie gerenoveerde flats uit 1964 zijn gebouwd door J.P. van Eesteren als seniorenflats en blijven dat ook. In tegenstelling tot de ERA-flats aan de andere kant van het park waren de Palladio-, Maderna- en Berniniflat, geen systeemflats. Belangrijke ingrepen zijn de flinke verbreding van de galerijen en balkons en het aanbrengen van meer daglicht in en een binnendoorgang naar de bergingen wat de veiligheid enorm ten goede komt.

Kijk hier voor meer info en om te stemmen.

Daarnaast zijn er twee wederopbouwgerelateerde projecten, waarbij architectonische aansluiting is gezocht bij de wederopbouwomgeving. Eentje betreft een winkelblok aan de Kruiskade bij de Lijnbaanflats van Manhave door Kaan architecten (kijk hier voor meer informatie) en de ander betreft een woon-zorggebouw in Schiebroek van MIDDIN door Planet Lab Architecture (kijk hier voor meer informatie). Uiteraard zijn er nog andere mooie, niet wederopbouwgerelateerde, projecten waar u uit kunt kiezen. Op de website van de Rotterdam Architectuurprijs 2024 vindt u alle tien projecten: rotterdamarchitectuurprijs.nl.

Stemmen kan tot 29 april.