• Actueel

Gelukkig nieuwjaar!

06 januari 2022

2021 Marlies Lageweg SPWR klooster11 Regina Pacis

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

We wensen u een gezond en gelukkig 2022. We hopen u komend jaar vaker live te mogen begroeten, rond te leiden en te vertellen over de wederopbouw in Rotterdam, dan afgelopen jaar het geval was. Een korte terug- en vooruitblik.

Het jaar 2021 is wederom een bijzonder jaar geweest met uitgestelde activiteiten, digitale tours en talkshows. De wederopbouwreis van Rotterdam een attractie?! is nog niet ten einde en in Kralingen staan we op het punt om te beginnen.

Opbouwdag

Op 18 mei zaten we ook nog in een lockdown. Op en om de Euromast hadden we bezoekers willen trakteren op films, busritten, talkshows en rondleidingen. Noodgedwongen bouwden we ons programma om naar een digitaal evenement. Het voordeel: als u het gemist heeft kunt u in deze nieuwe lockdown alles op uw gemak terugzien. Klik op de links voor de rondleiding door Coolhaven met Paul Groenendijk, of de AIR-talkshow over de vraag welke rol architectuur speelt in de identiteit van Rotterdam als toeristenstad met Bart Cosijn als moderator. Ook het jaarlijkse Roterodamum-café vond plaats met directeur Souad El Hamdaoui van de Euromast en Wim Pijbes over het Park. En als laatste heeft Miniworld aan de hand van de miniatuur een verhaal over de bouw van de Euromast gemaakt.

Rotterdam een attractie?!

Rotterdam is nu beroemd als festival- en architectuurstad. Hoe was dat vroeger? We maakten dit jaar een expositie en film aan de hand van meer dan 80 jaar toeristische trekkers en haar wervende slogans. Van ‘Aan Den Slag’ via 'Van Kiem tot Kracht' tot 'Make It Happen' en als sluitstuk ‘Open Up’ van het Songfestival. Gemist? Geen nood, de expositie en film reizen rond in Rotterdam, de eerstvolgende stop is in Overschie. Kijk op de pagina Rotterdam een attractie?! voor actuele informatie en programmering.

Wilt u vast genieten van de film van Ferri Ronteltap op ons YouTubekanaal, klik dan hier.

Website en Instagram

In 2021 hebben we veel artikelen toegevoegd aan de site zoals Bospolder-Tussendijken, veel gebouwen in het Centrum en Coolhaven. Reden genoeg om eens te rond te struinen op de site. Wilt u liever korte stukjes lezen en zo steeds meer over de wederopbouw te weten komen? Op Instagram verschijnt elke dag een foto met wat achtergrondinformatie.

Zodra de lockdown voorbij is

Hopelijk op 15 januari, openen we in Galerie Kralingen onze expositie over Kralingen West! Een geliefde woonwijk met verschillende buurten. Van monumentale herenhuizen tot naoorlogse flatjes. Van studentenhuizen tot verzorgingshuizen. Een bijzondere mix van vooroorlogse architectuur, wederopbouw en stadsvernieuwing. Nergens kunt u zo vaak de brandgrens oversteken als hier. Op onze tentoonstelling kunt u zien hoe de kale vlaktes vorm gegeven werden met een moderne stedenbouwkundige opzet en oog voor de woonwensen van toekomstige bewoners.

Houd onze website in de gaten voor de actuele informatie.