• Actueel

Gastbijdrage Hans Mani over het vermeende 'Venster op de rivier'.

17 november 2020

1986 Ld H WTC en Coolsingel NL Rt SA 4100 2005 7859 TM 7863 01

Zicht op het Stadhuis, de Coolsingel en in de verte de Maas gezien vanaf het Shellgebouw.

Lex de Herder, Stadsarchief Rotterdam, 1986

Op de expositie Waterstad, Wederopbouw en Wonen kwam het vermaarde 'Venster op de Rivier' voorbij. In het dagblad de Tijd uit 1947 stond deze uitspraak: "Als de burgemeester van Rotterdam op het balcon van het stadhuis gaat staan, kijkt hij over de Coolsingel recht naar de Maas." Ook toen Van Traa in 1961 de Hudig-penning ontving, werd dit benoemd: U schiep het hoge venster op de rivier.

Voormalig stedenbouwkundige van de dienst Stadsontwikkeling, Hans Mani bezocht de tentoonstelling en verbaasde zich over het genoemde venster. Hij is van mening dat deze uitspraak niet realistisch is. Betrokken bij de ontwikkeling van het Churchillplein in de jaren tachtig onderzocht en analyseerde hij het basisplan. En een Venster op de Rivier werd daarin niet genoemd. Hij heeft zijn bevindingen voor ons op papier gezet. Zijn stuk 'De Mythe van het Venster op de RIvier' is hier te lezen.

De vraag die overblijft is: hoe is uitspraak over het Venster op de Rivier ontstaan? Was het een staaltje marketing? Of kan de burgemeester inderdaad de rivier zien als hij op het balkon staat? We zoeken het uit. Wordt vervolgd...