• Actueel

Fototentoonstelling transformatie Cool-Zuid vanaf 6 april

Geplaatst op 25 maart 2024

2021 Jan Nass fototentoonstelling Cool Zuid

De sloop van de gebouwen aan de Baan ten behoeve van de Cooltoren.

Jan Nass, cirica 2021

Vanaf zaterdag 6 april opent aan de Schiedamsedijk 57 de fototentoonstelling over de transformatie van Cool-Zuid. Van voor de oorlog, na het bombardement met de wederopbouw tot op de dag van vandaag. Bewoners en ondernemers stelden in samenwerking met fotograaf Jan Nass en DIGITUP de expositie samen. Het toont de wijk zoals die de afgelopen decennia was, de recente sloop en de bouw van de eerste hoge woontorens.

Cool Zuid is een van de weinige echt oude buurten in het centrum van Rotterdam. Gelegen tussen drukke doorgangswegen, in de luwte van de dijken. Met een fijnmazig stedelijk weefsel, dat deel uitmaakt van de negentiende-eeuwse stadsuitbreidingen. Maar ook de wederopbouw, met onder andere het Oogziekenhuis, de Bazar en de Schotse kerk, en de stadsvernieuwing hebben hun sporen achtergelaten. De komende jaren gaat er nog veel meer veranderen. Er worden hoge woontorens gebouwd. Aan de ┬▒ 1.400 huishoudens zullen naar schatting 1.900 nieuwe woningen toegevoegd worden, wat grote impact heeft op het functioneren van de wijk. Voor de bouw is al flink wat gesloopt, voornamelijk wederopbouwpanden. Met de nieuwe woontorens krijgt Cool Zuid een heel ander aanzien.

De fototentoonstelling aan de Schiedamsedijk 57 is vanaf 6 april voor de komende periode elke vrijdag en zaterdag van 14:00-17:00 uur geopend.
Met uitzondering van vrijdag 12 en zaterdag 13 april, dan is de expositie gesloten in verband met de marathon.