• Actueel

Floriade feuilleton deel 9 - Rotterdam Tourist Info toen en nu

Geplaatst op 01 mei 2020

Floriade feuilleton deel 9 - Rotterdam Tourist Info toen en nu

Op de foto ziet u een beetje wazig beeld van het VVV-pamflet uit 1960 voor de Floriade naast een recentere folder. Het is natuurlijk niet gezegd dat de VVV (Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer) destijds geen algemene folder met een foto had, het informatieblad voor dé grote expositie van dat jaar in ieder geval niet.

Op de typemachine

In zestig jaar tijd is er veel veranderd qua promotie. Het ziet er tegenwoordig heel wat verleidelijker uit. Een eenvoudig gestencild exemplaar met wervende tekstjes moest de bezoeker in 1960 verleiden om te komen. Met het bezoekersaantal dat de Floriade behaalde, meer dan vier miljoen bezoekers in een half jaar, leek dit voldoende.

Wervingsteksten

Of de wervende teksten erg verschillen met 2020? De hongerige maag, het schitterende uitzicht en beroemde kunstenaars behoren nog steeds tot het huidige palet van verleidingsteksten. Maar dit stukje tekst zul je niet snel meer aantreffen:

'Wilt U zien hoe een Duitser een klein voortuintje aanlegt? Of wilt U een foto maken van een charmante Franse tuin? Wilt U de befaamde rozentuin van Sir Winston Churchill bewonderen? FLORIADE laat U zien hoe Amerikaanse, Franse, Duitse, Engelse en Belgische tuinen eruit zien.'

Ook het refereren aan de 250 bijbelse planten zal niet snel meer in een tekst van Rotterdam Tourist Info verschijnen. Tegenwoordig gebruiken we meer Engelse woorden zoals hotspot, must-see, hop-on hop-off en natuurlijk Make It Happen. Het woord VVV is niet verdwenen maar wordt wel steeds minder gebruikt.

Topattracties

De leukste ontdekking is wel dat de best bezochte attracties nog steeds Diergaarde Blijdorp en de Euromast zijn. Ook de haven komt in bijna elke categorie voor. Sinds de wederopbouw heeft Rotterdam gepoogd haar moderne architectuur aan te prijzen. En dat is gelukt. Waarbij de Euromast nog steeds meetelt als bijzonder gebouw, maar de overige wederopbouw niet meer geldt als modern. Verdrongen door de kubuswoningen, Markthal, Erasmusbrug en het nieuwe station is de wederopbouw een historische maar belangrijke drager voor de nieuwbouw geworden.

Kom naar Rotterdam!

Het informatieblad van de VVV eindigt met de tekst: 'Houdt U van het bruisende leven van een fascinerende en moderne havenstad? Kom dan in 1960 naar Rotterdam!'

De vertaling naar 2020 is als volgt: 'In Rotterdam is ongelofelijk veel leuks te doen, voor jong en oud. Varen door de haven, attracties bezoeken, architectuur bewonderen, kunstkijken, shoppen, uitgaan… Op de website vind je allerlei tips om je verblijf in Rotterdam zo aangenaam mogelijk te maken.'

En nu maar hopen dat de toeristen binnenkort weer mogen komen. Zin gekregen om een trip naar Rotterdam voor te bereiden? Dan is hier de link naar de Rotterdamse Toeristen Informatie 2020 oftewel Rotterdam Tourist Info.