• Actueel

Floriade feuilleton deel 7 - Gesloten Ahoy-hallen

Geplaatst op 04 april 2020

Floriade feuilleton deel 7 - Gesloten Ahoy-hallen

Ahoyhallen aan de Wytemaweg

FH van Dijk, Stadsarchief Rotterdam 1957

Wij weten inmiddels allemaal dat musea en tentoonstellingsruimtes voorlopig gesloten zijn. Maar wat als je daar niet op gerekend had? Het overkwam vele bezoekers toen zij, tien dagen na de opening van het festijn de Floriade, op maandag 4 april 1960 de expositiehallen wilden bezoeken. De eerste tentoonstelling: Feest der Bolbloemen eindigde de zondag ervoor. Het Vrije Volk schreef dit bericht:

"Wat vreselijk jammer, dat wij niet in de hal mogen..." "Ik vind, dat men dit had moeten bekendmaken...." Deze en vele andere reacties hoorden wij uit de mond van teleurgestelde Floriade-bezoekers. Het Feest der Bolbloemen is voorbij, Ahoy'- en Energiehallen zijn voor het publiek gesloten; over tien dagen gaan zij weer open voor De Lente Juicht, de nieuwe expositie. De portiers zeggen het echter nu vastberaden: "Stop, u mag niet verder." "Een héél moeilijke zaak. Dit is altijd te voorzien geweest," zei men ons namens Floriade. Men wees er op, dat men niet in een handomdraaien een expositie kan afbreken en een nieuwe kan opbouwen. En verder: "Het heeft in alle kranten gestaan. We hebben er met onze reclame op gerekend. Na mei zal het euvel uit de wereld zijn. Dan heeft men in de Ahoy'-hal permanent Heelal en Aarde, terwijl de tentoonstelling in de Energiehal wisselt. (tekst loopt door na beeld)

Terwijl de teleurgestelde bezoekers zich voor f2,25 alleen in het Park en op de Euromast konden vermaken werd in de hallen hard gewerkt. Alles moest weg, de bloemen, de bomen, de vijvers, het turfmolm en zelfs die enorme en met zorg aangelegde gazons. Geen grassprietje mag achterblijven. schreef de krant. Het voelde zonde, maar de duizenden tulpen, narcissen en hyacinthen werden weggegooid. Aan ziekenhuizen geven was geen optie, de bloemen zouden na een dag uitvallen of bruin zijn geworden.

De Lente Juicht

Na het opruimen werden twee nieuwe exposities opgebouwd. De volgende tijdelijke expositie was De Lente Juicht, ingericht door een Apeldoornse bloemenwinkelier. Een expositie van planten uit de warme kas zoals orchideeën en anthuriums, van cyclamen, irissen, rozen en gerbera's, en van boomkwekersprodukten als seringen, gouden regen, rhododendrons en magnolia's. Ook coniferen en berken uit Boskoop, werden gebruikt voor mooie achtergrondeffecten. Dat de expositie toch spectaculairder dan een hedendaagse Intratuin moet zijn geweest, doet de geplande grote waterval en een vijver met flamingo's vermoeden. Helaas hebben we hier geen beeld van kunnen vinden.

Karel Appel bij zijn kunstobject voor Heelal en Aarde

Heelal en Aarde
De permanente expositie betrof de tentoonstelling Heelal en Aarde. "Een science-fictionverhaal gebaseerd op onweerlegbare wetenschappelijke gegevens" schreef de krant. Er was een planetarium gepland, radiografische bestuurde oceaanstomers en foto's vanuit een raket genomen van het aardoppervlak. Op een maquette kon het publiek zien hoe de mens aardolie, "goed voor 1001 producten" uit de aarde won. De tentoonstelling kreeg nog eens een extra cachet met een kunstobject ontworpen door Karel Appel als onderdeel van het vervreemdende landschap.

Deel 8 van het Floriade feuilleton gaat over het meeliften op het succes van de Floriade door andere bedrijven. Voor een overzicht van alle delen uit het feuilleton, klik hier.