• Actueel

Floriade feuilleton deel 5 - 1 april grap

Geplaatst op 01 april 2020

Floriade feuilleton deel 5 - 1 april grap

Beeldfragment uit de film Spaghetti Harvest in Ticino

BBC 1957

Het aantal 1 april grappen zal dit jaar waarschijnlijk overvleugeld worden door het vele corona-nieuws wat ons bezighoudt en zeker geen aanleiding geeft om mensen echt voor de gek te houden. In 1960 speelde deze crisis niet en had de organisator van het evenement Jac. Kleiboer een prima 1 april grap bedacht. Vanwege deze grap vertellen we in deel 6 pas daadwerkelijk iets meer over meneer Kleiboer.

De spaghettiboom

"Weet u misschien waar in het park de spaghettiboom staat?" was een veel gehoorde vraag die koffiedrinkers aan de bediening stelden. Spaghettiboom? "Ja, die is op de televisie geweest. Maar in de catalogus is hij niet te vinden. Dat durfde men niet aan omdat bij teveel belangstelling de kans gering was dat de spaghetti zou rijpen..."

Beste 1 april grap in jaren

Kleiboer voerde deze grap speciaal voor de Floriade uit. De spaghettiboom was de beste april grap die de redactie van het Vrije Volk in jaren beleefd had. Honderden bezoekers vroegen naar de zeldzame boom met de nog veel zeldzamere vruchten. De redactie schreef een dag later "Nu moet gezegd worden, dat de televisiemensen van de NTS de grap ook voortreffelijk hebben gepresenteerd. Zij werden daarbij prachtig terzijde gestaan doorJac. Kleiboer, die volmaakt ernstig op het televisiescherm verscheen. De combinatie met authentieke filmopnamen van de spaghetti-industrie in Italiƫ versterkte het ogenschijnlijk waarheidsgetrouwe beeld. Het was daarom geen wonder, dat zeer velen in de aprilval liepen."

Gestolen van de BBC?

Daar waar de redactie geloofde dat Kleiboer de grap zelf had bedacht kwam de grap hoogstwaarschijnlijk uit 1957 waar de BBC hun kijkers en eigen staf overtuigden van het feit dat het nog niet zo bekende en exotische spaghetti aan een boom groeide. Kijk op deze link voor het grappige maar zeer 'fake-news' uit de jaren vijftig. Hieronder de foto van de spaghettiboom in de krant van Het Vrije Volk op 1 april 1960.

Deel 6 verhaalt over de bijzonder meneer Kleiboer, de organisator van de Floriade maar ook van Ahoy', E55 en zelfs nog C70, terwijl hij dan al 72 jaar is. Voor een overzicht van alle delen uit het feuilleton, klik hier.