- Actueel
Floriade feuilleton deel 2 - Bloeiende ontwerpen
Geplaatst op 28 maart 2020

Drukte tijdens de Floriade 1960
Stadsarchief Rotterdam, Lex de HerderTer ere van het zestigjarig bestaan had de Euromast narcissen in de vorm van hun logo in de parkstrook geplant. Op 25 maart stonden de narcissen inderdaad in bloei, maar de mogelijkheid het Euromast-logo te herkennen is onmogelijk vanaf de grond. Op de openingsdag van de Floriade in 1960 bloeiden de eerste narcissen ook. Samen met krokussen en tulpen genaamd naar componisten zoals Vivaldi en Berlioz waren zij de prelude voor de kleurensymfonie die zou volgen.

Moderne bollentuin en -kassen
De tuinarchitect Carl van Empelen ontwierp een moderne bollentuin in grote kleurrijke vlakken. Open muren omgaven bepaalde gedeelten van het park waar later de anemonen, ranonkels, lelies, irissen en voor de echte florakenners de ixia's, tritonia's, cammassia's en fritillaria's tegenaan groeiden.
De bollenkassen op het Dijkzigtterrein tegenover de Glazen Zaal beloofden door een 'wetenschappelijk systeem van temperatuurbehandeling' langdurig bloeiende bollen. Een noviteit. Het hoogtepunt van de bollenbloei lag echter in de Ahoy- en Energie-hal. Op een oppervlakte van 14.000 m2 werden in deze hallen tienduizenden bolbloemen in een zeldzaam grote variatie verwerkt. Artistiek bloem- en bindwerk, vormde een destijds extra attractie zoals te zien is op de hoofdfoto. Het hart van de expositie werd gevormd door een hoog kunstwerk dat een gestileerd vruchtbeginsel met de stamper van een tulp verbeeldt. Daar omheen hingen 400 tulpenbollen als symbolische stuifmeelkorrels.

Veelheid en wetenschap
Een bezoeker uit Wassenaar vergeleek de Keukenhof met de Floriade: "Onvergelijkbare grootheden. De Keukenhof heeft een parkaanleg met bollenplanten en -bloemen. Op de Floriade vindt de liefhebber en kenner de variƫteiten en de veelheid en de wetenschappelijke toelichtingen. Dat is de betekenis van de Floriade."
Wie zich vandaag de dag in het Euromastpark begeeft zal toch nog een bloemenperk treffen dat doet denken aan de Floriade van weleer. De beeltenis is vanaf het pad niet heel goed zichtbaar maar voor de goede kijker vast en zeker.
Het volgende deel gaat over de gratis extra attractie. Welke bedoelen we? Lees het zelf in deel 3 van ons feuilleton. Voor een overzicht van alle delen uit het feuilleton, klik hier.