• Actueel

Floriade feuilleton deel 1 - Elke dag een festivalkrant

Geplaatst op 26 maart 2020

Zetmachine Vrije Volk op Floriade 1960

Het was 25 maart 2020 zestig jaar geleden dat de Euromast opende en de eerste Floriade, de internationale bloemen- en tuinbouwtentoonstelling, gehouden werd. Het evenement duurde een half jaar en bracht meer dan vier miljoen bezoekers op. In een mini-feuilleton kijken we aan de hand van krantenberichtjes terug op die eerste Floriade en de Euromast.

Krant op locatie

Het Vrije Volk bracht elke dag een krant met nieuwtjes over de Floriade uit. Deze Floriade-krant was een voortzetting van de traditie een krant op locatie te drukken zoals in 1950 bij Ahoy' en in 1955 op de E55. De krant bracht dus niet alleen elke dag nieuws over de Floriade maar bevond zich ook fysiek op het evenement. Tijdens de Floriade hadden ze hun bedrijf in de Glazen Zaal van de Ahoy'hallen.

Telex en clichograaf

Men noemde het een miniatuurkrantenbedrijf met een redactie en vlakdrukpers. Natuurlijk ook benodigd in die tijd waren een telex, een donkere kamer (om foto's te ontwikkelen en af te drukken), een zetmachine en een clichograaf (machine om drukplaten voor beelden te maken). Belangstellenden wilden alles van de apparatuur weten en het technisch personeel gaf iedereen met jobsgeduld tekst en uitleg, aldus werd geschreven in de eerste Floriade-editie. Op de krantenfoto staat de zetmachine, waar de zetter onder grote belangstelling op de openingsdag als verzoekje van een verzamelaar een extra cliché van prinses Beatrix maakte en op een enveloppe drukte.

In de Glazen zaal

In de stand van de Glazen Zaal was de Floriade-redacteur altijd te vinden, wachtend op alle nieuwtjes rondom het bloemen- en tuinevenement. Ruim 150 edities verlieten de Glazen Zaal en de krantenmakers waren trots en blij dat ze de traditie van Ahoy en E55 eer aan hadden kunnen doen. De komende weken vertellen we enkele van deze nieuwsberichten over de manifestatie en Euromast. Ze brachten voor de 150e Floriade editie zelfs wat kleur aan in de krant, iets wat in de jaren zestig nog zeer ongebruikelijk was voor een krant.

Daily Paradise

Het fenomeen kranteneditie op locatie komt vandaag de dag nog steeds voor. Zo maakt festival Lowlands bijvoorbeeld vijf dagen lang de Daily Paradise. Een heuse krant met berichten over de vorige dag, tips voor vandaag, columns en popcryptogrammen. Zelfs in het digitale tijdperk wordt deze krant graag gelezen. De Daily Paradise is gratis voor bezoekers, of de Floriade-krant dat ook was, hebben we niet met zekerheid achterhaald. Vermoedelijk wel, aangezien er geen prijs op de voorpagina staat maar ook vanwege de vrolijke, lichtere inhoud van de berichten. Human interest-journalistiek uit de jaren zestig. We lichten de komende weken meer opvallende, kleine en vrolijke berichten van de Floriadekrant uit. Als herinnering aan toen en als lichte kost in de zware dagen van het coronavirus.

In deel 2 komt de bloemenpracht van weleer maar ook van nu! aan bod in het stukje: Bloeiende ontwerpen. Voor een overzicht van alle delen uit het feuilleton, klik hier.