• Actueel

"FLORIADE GESLOTEN, BATIG SLOT"

Geplaatst op 07 juli 2022

1960 Uitgeverij Vita Nova Floriade small

Ansichtkaart van de Floriade, kabelbaan en Euromast uit 1960.

Uitgeverij Vita Nova

De Floriade in Almere is ongeveer halverwege en kan nog wel wat bezoekers gebruiken wil men niet op een groot verlies afstevenen. Het grootse en groene festijn lijkt met een treintje en kabelbaan in essentie redelijk op de allereerste Floriade, die in Rotterdam gehouden werd. Deze manifestatie trok bijna vier miljoen bezoekers en had daarmee een positief saldo. Het was iets waar organisator Jacob Kleiboer om bekend stond; aansprekende en financieel goed geregelde festivals.

'Toekomst Floriade in gevaar na fiasco Almere' volgens het AD van 25 juni 2022 zouden alle Floriades dus ook de Rotterdamse in 1960 verlieslatend zijn geweest. Een artikel in het AD van 26 september 1960 heeft als kop: FLORIADE GESLOTEN - BATIG SLOT. De ‘symfonie van schoonheid' was een groot succes met ruim 4 miljoen bezoekers. Ook de Euromast had met 681.000 bezoekers meer dan de beoogde half miljoen. De Floriade, die 12 miljoen gulden had gekost, leverde zodoende een batig saldo op. ‘Maar,’ zei burgemeester Van Walsum in Het Vrije Volk, ‘niet het batige saldo is de hoofdzaak. Belangrijk is dat Rotterdam de gelegenheid kreeg zovelen uit binnen- en buitenland te confronteren met de stad.’ De Floriade bracht de stad bovendien -behalve de Euromast en een gerenoveerd Park- ook de oud-Hollandse tuin voor Zocher's en het Rosarium achter Museum Boijmans. Lees hier het hele artikel over de Rotterdamse Floriade.

De gedachte van de Rotterdamse burgemeester geeft aan dat aandacht voor de stad belangrijker is dan de winst of het verlies. Desondanks kunnen we zeggen dat Rotterdam (en ook Amsterdam in 1972, van dezelfde organisator Kleiboer overigens) het evenement positief had afgesloten. Er is natuurlijk tegenwoordig veel meer concurrentie van festivals, evenementen en attracties. Vrije tijd bestond nog nauwelijks, want de vrije zaterdag werd pas in 1962 ingevoerd. Evenementen voor de jeugd waren er al helemaal niet. Tuincentra met mooi ingerichte showrooms evenmin. Dus de bijzondere impact van een evenement als de Floriade is in de loop der tijd afgenomen, al hoeft dat geen probleem te zijn. De Keukenhof heeft sinds jaar en dag meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Gewoon met bollen.

Floriade Almere