• Actueel

Film 'Berichten uit de Hunkerbunker' te zien op Open Rotterdam

Geplaatst op 01 februari 2024

Film 'Berichten uit de Hunkerbunker' te zien op Open Rotterdam

De flat aan de Suze Groeneweglaan is speciaal ontworpen voor alleenstaande vrouwen.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2022

De Rotterdamse fotograaf en filmmaker Carel van Hees brengt in zijn nieuwe film ‘Berichten uit de Hunkerbunker’ uniek verslag uit van de coronaperiode in 2020, vanuit de ‘iconische’ RVS-flat in Rotterdam, ook wel bekend als de 'Hunkerbunker'. In de film spreekt Carel tientallen bewoners over hun ervaringen destijds en observeert hij de stilte vanaf zijn balkon.

Als fotograaf is Carel van Hees gewend om er op uit te trekken en lange wandelingen door de stad te maken. De stilte in die tijd viel hem in het speciaal op en dit wilde hij vastleggen. Hij besluit zijn eigen flat, de verticale stad als een metafoor voor Rotterdam stad te gebruiken en zijn buren op anderhalve meter afstand te interviewen.

Eén van de bewoners die Carel ontmoette was de 106-jarige Gerarda van Nimwegen. Deze coronacrisis is de zoveelste crisis in de geschiedenis van Rotterdam die Gerarda heeft meegemaakt. De Spaanse griep, de Eerste en Tweede Wereldoorlog overleefde de voormalige lerares die op haar 44e jaar de flat betrok. "Iedereen was verrukt. Zo'n prachtig huis!" Inmiddels heeft ze al vijf jaar haar appartement niet meer verlaten. Ze mist het niet. Meerdere interviews met Gerarda leiden tot een intrigerend portret.

Van Hees maakte een liefdevolle film over zijn buurvrouw Van Nimwegen in de context van de geschiedenis van de stad, de coronacrisis en de flat.

De film is te bekijken op Open Rotterdam via deze link.

Bron: Open Rotterdam.