• Actueel

Fenix I winnaar Rotterdamse Architectuurprijs 2019

20 december 2019

RAP2019 Fenix I Ossipvan Duivenbode

Winnaar RAP 2019, Fenix I van mei architecten

Ossip van Duivenbode

Fenix I won op 18 december 2019 zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs. De jury omschreef het gebouw als nieuw icoon voor Rotterdam. De bevlogenheid van alle betrokkenen is merkbaar in het hele gebouw. Een stemmer schreef: ‘Alles waar de stad Rotterdam voor staat zit in dit gebouw.’

Historie De Fenixloodsen werden in 1922 gebouwd voor de Holland Amerika Lijn. De 360 meter lange loods inclusief een spoorlijn door het gebouw heette toen de San Franciscoloods. Het was de grootste overslagloods ter wereld in die tijd. Na de tweede wereldoorlog en een brand in de vijftiger jaren werd in 1954 de loods in twee delen herbouwd genaamd: Fenix I en Fenix II. Toen in de tachtiger jaren de havenactiviteiten verdwenen, kwamen de loodsen leeg te staan. De plannen van de gemeente om de wijk Katendrecht vanaf 2007 te herstructureren zorgden voor nieuwe ontwikkelingen zoals het Deliplein en hergebruik van de loodsen. Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de loods Fenix I. Mei architecten wonnen in 2013 de architectenselectie voor herbestemming. Hieronder volgt uitleg over het plan zoals dit beschreven is op RAP 2019.

Het plan
De bestaande loods, van 140m lang en 40m diep met 2 verdiepingen met 6m vrije hoogte, is grotendeels hergebruikt en gerestaureerd voor een gemixt programma dat zorgt voor een actieve plint. De loods biedt ruimte aan kadewoningen, loft offices, openbare parkeergarage, B&B, horeca en uitgebreid cultuur cluster (Conny Janssen Danst, Circus Rotjeknor en Codarts). Een immense stalen constructie door de loods heen draagt een bouwblok, uitgevoerd in een flexibele betonnen constructie, met 212 loftappartementen in zowel de huur als koop sector. De tussenlaag tussen loods en nieuwbouw bestaat uit een gigantische vakwerkconstructie, waarin loftwoningen zijn gerealiseerd met een verdiepingshoogte van 6m. Alle lofts zijn volledig naar wens van de kopers in grootte samengesteld. Dit flexibele concept op deze schaal is uniek in Europa. Ook qua duurzaamheid is het plan prijzenswaardig. Hergebruik, toekomstbestendig door flexibele indeling van hoogte en plattegronden, optimale daglichttoetreding, gezonde en groene daken en binnengevels en energiezuinige toepassingen maken het gebouw tot een duurzaam geheel.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Paradijshof en Slaakhuys. Over het wederopbouw- en rijksmonument Slaakhuys werd gezegd: ‘Het gebouw is een belangrijk onderdeel van het verhaal van de wederopbouw.’ In ons artikel over het voormalige redactie- en krantenpersgebouw van Het Vrije Volk staat de historie van dit pand beschreven.


Foto: Platform Wederopbouw Rotterdam, Marlies Lageweg, Slaakhuys

Hoofdfoto artikel: Ossip van Duivenbode, winnaar RAP 2019 Fenix I