• Actueel

Expositie Waterstad, Wederopbouw en Wonen geopend

14 september 2020

200911 Expo bezoeker ML

Vrijdag 11 september werd onze tentoonstelling Waterstad, Wederopbouw en Wonen officieel geopend. Daniël Bouw, bewoner van 100-hoog en tevens lid van de gebiedscommissie gaf een speech voor de organisatoren en genodigden.

Hij gaf aan dat Waterstad, Wederopbouw en Wonen niet af te korten is tot ‘www’, want dat doet geen recht aan wat het is. "Geen virtuele cultuur, maar een tentoonstelling gemaakt met materialen over een tastbaar verleden." Bouw voegt er met zijn persoonlijke verhaal en een stukje geschiedenis over de levendige Joodse gemeenschap in dit gebied een nieuwe laag aan toe.

Belangrijk, want zoals Bouw zegt lijkt Rotterdam, op het bombardement na, weinig stil te staan bij het eigen verleden. We halen het volgende citaat uit zijn speech aan: "Het lijkt te denken dat elke minuut die we ons druk maken over ons verleden afgaat van onze toekomst. Maar als het verleden wordt genegeerd ís er geen heden en geen toekomst. Erasmus zei ‘Wat gebeurd is, laat zich niet meer ongedaan maken’. Dat is waar denk ik, maar daar schieten we niet veel mee op. Sorry Desiderius. Met de uitspraak van schrijver Louis Ferron komen we wel ergens: ‘De toekomst wordt bepaald door het herinnerende verleden’. Dát hebben Waterstadgenootschap, Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Maritiem District goed begrepen. Zij bouwen met hun kennis en overdracht van dat verleden aan een heden met diepgang, een toekomst met perspectief én het besef dat Rotterdam een prachtige stad was, is en zal zijn. Waar – nu het havenbedrijf steeds meer opschuift richting zee – het groen aan het water wordt toegevoegd. Waardoor de rode appel nog meer glans krijgt. Waar de cultuur van de stad, materieel en immaterieel, een plaats krijgt die het verdient."

Bouw eindigde zijn speech met de mooie woorden "Laat alles wat waarde heeft niet weerloos zijn maar ons allen weerbaar maken." Een beter begin hadden wij ons niet kunnen wensen voor de kleine overzichtstentoonstelling. In het Open Monumenten- en Dag van de Architectuur-weekend hebben wij reeds enthousiaste 150 bezoekers en 60 deelnemers aan de rondleiding mogen noteren. Wij hopen dat de trend zich voorzet en eenieder zijn netwerk aanspreekt om Rotterdammers te bewegen een kijkje te nemen bij de expositie en aan de hand van de beelden, maar ook onze verhalen weer wat meer te weten te komen over de historie van dit gebied.

De coronaproof-expositie is elke donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend en duurt tot en met zondag 1 november 2020. Reserveren is gewenst.