• Actueel

Expositie De Verwoeste Stad in Museum Rotterdam 40-45NU

Geplaatst op 20 maart 2023

20230317 maquette Rotterdam voor oorlog

Vrijdag 17 maart jl. opende de tentoonstelling De Verwoeste Stad in Museum Rotterdam aan de Coolhaven. Een waardevolle toevoeging aan het museum met een prachtige maquette van het vooroorlogse centrum en modellen van de Laurenskerk, Delftse Poort, het oude (3e) Beursgebouw en natuurlijk het beeld De verwoeste stad. Meerdere touchscreens geven meer informatie over de 9 vierkante meter grote, bijna 70 jaar
oude maquette van het vooroorlogse centrum en oude plattegronden van de stad. Arthur Bueno stelde een drieluik samen met bewegend beeld van Rotterdam voor, tijdens en na de oorlog. Wethouder Versnel opende vrijdag de expositie met een poëtische en persoonlijke verwijzing naar niet vertelde of vergeten historie: ‘gemorste’ herinneringen. In deze expositie blijven ze bewaard.

Tijdens Opbouwdag 2023 wordt bij de expositie ook de maquette van Witteveen getoond, die tijdens de oorlog werkte aan dit plan voor de nieuwe stad, maar nooit op deze wijze uitgevoerd is. Een medewerker van het museum zal tijdens de Opbouwdagen uitleg geven over de maquette.

Museum Rotterdam ’40 - ’45 NU is geopend elke dinsdag tot en met zondag.