• Actueel

ExPo ZoHo vanaf 9 december

Geplaatst op 25 november 2022

ExPo ZoHo vanaf 9 december

Expositie in ZoHo

Studio Amargo

Het is zover, vanaf vrijdag 9 december t/m zondag 22 januari is de expositie over het Zomerhofkwartier en Pompenburg voor publiek geopend. We vertellen het verhaal en de toekomst van deze creatieve wederopbouw hotspot in de galerie Neck of the Woods aan de Heer Bokelweg in gebouw Katshoek.

Zomerhofkwartier

Het Zomerhofkwartier, vaak ZoHo genoemd, is grofweg het gebied begrensd door de Hofplein en Schiekade, de Teilingerstraat, de Noordsingel en Pompenburg. Dwars door het gebied loopt het bijna twee kilometer lange Hofpleinviaduct.

Het kwartier werd grotendeels verwoest in mei 1940 en na de oorlog aangewezen als een kantoor- en bedrijvenwijk met enkele scholen en kerken. De gebouwen werden voorzien van veel wederopbouwkunst. De oorspronkelijke bedrijven zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen en Zoho werd een plek voor creatieve ondernemers en alternatieve horeca.

Het gebied staat nu aan de vooravond van grote veranderingen; het ZOHO plan voor 600 woningen is in een ver gevorderd stadium, net als de restauratie van de Hofbogen met een park op het viaduct en voor de laatste open plek van de verwoeste stad, het plantsoentje achter de Shellgebouwen, is ook een woningbouwplan gemaakt.

Een goed moment om terug te kijken en vooruit te blikken met de ExPo ZoHo.

De expositie

Op de expositie ontdekt u op verschillende manieren het verhaal van het Zomerhofkwartier en Pompenburg. Er zijn informatieve en rijk geïllustreerde thematische en historische panelen en een serie van plattegronden geeft inzicht in de ontwikkelingen door de jaren heen. Er is een ontdekkingsreis naar de kunst in de wijk door Marlies Lageweg.

Kunstenaars Georg Bohle, Jojanneke van den Bosch, Muxingye Chen, Emma Kroos, Shonali Shetty en Paul Vinken geven hun interpretatie van het begrip architectuur in verschillende kunstwerken. Studenten van de Hogeschool Rotterdam presenteren hun ideeën voor de transformatie van het gebouw Katshoek waar u uw mening over mag geven. En last but not least, is er een selectie van ZOHO-producten van nu in een creatieve makerstuin en van de makers van toen in enkele vitrines te zien.

Bezoekersinfo

De tentoonstelling is vanaf vrijdag 9 december 2022 t/m 22 januari 2023 gratis te bezoeken in Galerie Neck of the Woods, Heer Bokelweg 157.

Openingstijden:

do 15:00 - 19:00 uur

vr 13:00 - 17:00 uur

za 13:00 - 17:00 uur

Programma

Tijdens de expositie organiseren we lezingen, rondleidingen en workshops. Welke activiteiten dat zijn vindt u hier.

Bezorger van Juweelbrood van Co-op Bakkerij Vooruitgang. Beeld: Nationaal Coöperatie Museum

Partners en ondersteuning

De expositie is een initiatief van Platform Wederopbouw Rotterdam, Galerie Neck of the Woods, bewoners Agniesebuurt & Oude Noorden en ZOHO citizens.

Op de expositie is werk te zien van studenten van de Hogeschool Rotterdam, grafisch ontwerper David Smeulders en kunstenaars Georg Bohle, Jojanneke van den Bosch, Muxingye Chen, Emma Kroos, Shonali Shetty, Paul Vinken en Marlies Lageweg.

Met dank aan CBK, Nationaal Coöperatie Schiedam, Xior, Dura Vermeer, Synchroon, JP Van Eesteren, wijkraden Agniesebuurt & Oude Noorden gemeente Rotterdam, Meshprint Club en Cultuur Concreet.

Ontwerp beeld ExPo ZoHo-Katshoek: Studio Amargo