• Actueel

ExPo ZoHo t/m zondag 22 januari

Geplaatst op 12 januari 2023

Affiche Zoho Katshoek

De expositie over het Zomerhofkwartier en Pompenburg loopt nog tot en met zondag 22 januari. We vertellen het verhaal en de toekomst van deze creatieve wederopbouw hotspot in de galerie Neck of the Woods aan de Heer Bokelweg in gebouw Katshoek.

Zomerhofkwartier

Het Zomerhofkwartier, vaak ZoHo genoemd, is grofweg het gebied begrensd door de Hofplein en Schiekade, de Teilingerstraat, de Noordsingel en Pompenburg. Dwars door het gebied loopt het bijna twee kilometer lange Hofpleinviaduct.

Het kwartier werd grotendeels verwoest in mei 1940 en na de oorlog aangewezen als een kantoor- en bedrijvenwijk met enkele scholen en kerken. De gebouwen werden voorzien van veel wederopbouwkunst. De oorspronkelijke bedrijven zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen en Zoho werd een plek voor creatieve ondernemers en alternatieve horeca.

Het gebied staat nu aan de vooravond van grote veranderingen; het ZOHO plan voor 600 woningen is in een ver gevorderd stadium, net als de restauratie van de Hofbogen met een park op het viaduct en voor de laatste open plek van de verwoeste stad, het plantsoentje achter de Shellgebouwen, is ook een woningbouwplan gemaakt.

Een goed moment om terug te kijken en vooruit te blikken met de ExPo ZoHo.

De expositie

Op de expositie ontdekt u op verschillende manieren het verhaal van het Zomerhofkwartier en Pompenburg. Er zijn informatieve en rijk geïllustreerde thematische en historische panelen en een serie van plattegronden geeft inzicht in de ontwikkelingen door de jaren heen. Er is een ontdekkingsreis naar de kunst in de wijk door Marlies Lageweg.

Kunstenaars Georg Bohle, Jojanneke van den Bosch, Muxingye Chen, Emma Kroos, Shonali Shetty en Paul Vinken geven hun interpretatie van het begrip architectuur in verschillende kunstwerken. Studenten van de Hogeschool Rotterdam presenteren hun ideeën voor de transformatie van het gebouw Katshoek waar u uw mening over mag geven. En last but not least, is er een selectie van ZOHO-producten van nu in een creatieve makerstuin en van de makers van toen in enkele vitrines te zien.

Bezoekersinfo

De tentoonstelling is t/m 22 januari 2023 gratis te bezoeken in Galerie Neck of the Woods, Heer Bokelweg 157. Ingang aan achterzijde gebouw Katshoek voorbij de ZOHO regenletters.

Openingstijden:

do 15:00 - 19:00 uur

vr 13:00 - 17:00 uur

za 13:00 - 17:00 uur

zo 13:00 - 17:00 uur

Programma

U kunt ook deelnemen aan de volgende activiteiten:

Rondleiding zaterdag 14 januari

Architectuur- en wederopbouwkenner Paul Groenendijk neemt u mee op reis door het Zomerhofkwartier en Pompenburg (klein Volendam). De route start om 14:00 uur bij Galerie Neck of the Woods en eindigt na ongeveer anderhalf uur met een drankje en versnapering. Tickets kosten 12,50 euro. Bestel hier uw tickets.

Lezingen in galerie Neck of the Woods

1. Hofpleinlijn en de wederopbouw (woensdag 18 januari 20:00 uur):

Wendelien Lans vertelt alles over de Hofpleinlijn van voor de oorlog, na de oorlog met het station van Van Ravesteyn en de afbraak maar ook de ontwikkelingen van de Hofbogen en de plannen voor het dakpark. De lezing is gratis bij te wonen, aanmelden is niet verplicht. De lezing wordt twee keer gegeven: woensdagavond 18 januari om 20:00 uur.

2. Kaartlezen in het Zomerhofkwartier (22 januari 14:00 uur):

Stedenbouwkundige Elizabeth Poot laat u aan de hand van verschillende kaarten van het gebied de stedenbouwkundige ontwikkelingen van de wijk zien. U krijgt antwoord op vragen als: Waar komt de naam Zomerhofkwartier vandaan en Waarom is het Hofplein verplaatst? De afsluitende lezing op de speciaal daarvoor geopende zondagmiddag 22 januari 14:00 uur is vrij te bezoeken, aanmelden is niet verplicht. Die dag is de galerie ook van 13:00 tot 17:00 open en is tevens de laatste dag van de expositie.

Performances

1. Doppelganger (19 & 20 januari 19:00 uur):

Kunstenaar Muxyigen Chen creëert een audiovisuele beleving over dubbelgangers. Tickets voor de perfomance op donderdag 19 & vrijdag 20 januari 19:00 uur kosten 4 euro voor studenten, en 7 euro voor niet-studenten en zijn hier te bestellen.

2. Afbraak folly Paul Vinken (21 januari 17:00 uur):

The Art Butchers maken een performance rondom de afbraak van de plafondhoge folly van kunstenaar Paul Vinken. De performance op zaterdag 21 januari vanaf 17:00 uur is gratis te bezoeken.

Bezorger van Juweelbrood van Co-op Bakkerij Vooruitgang. Beeld: Nationaal Coöperatie Museum

Partners en ondersteuning

De expositie is een initiatief van Platform Wederopbouw Rotterdam, Galerie Neck of the Woods, bewoners Agniesebuurt & Oude Noorden en ZOHO citizens.

Op de expositie is werk te zien van studenten van de Hogeschool Rotterdam, grafisch ontwerper David Smeulders en kunstenaars Georg Bohle, Jojanneke van den Bosch, Muxingye Chen, Emma Kroos, Shonali Shetty, Paul Vinken en Marlies Lageweg.

Met dank aan CBK, Nationaal Coöperatie Schiedam, Xior, Dura Vermeer, Synchroon, JP Van Eesteren, wijkraden Agniesebuurt & Oude Noorden gemeente Rotterdam, Meshprint Club en Cultuur Concreet.

Ontwerp beeld ExPo ZoHo-Katshoek: Studio Amargo