• Actueel

Eindhoven wijst wederopbouwmonumenten aan

Geplaatst op 25 januari 2024

Eindhoven wijst wederopbouwmonumenten aan

Het complex aan de Van Everdingenstraat in Eindhoven is gemeentelijk monument geworden.

Gemeente Eindhoven

Niet alleen Rotterdam bezit veel wederopbouwerfgoed, ook Eindhoven is rijk aan wederopbouwarchitectuur. Deze stad maakte na de Tweede Wereldoorlog een groeispurt door. Naast tienduizenden woningen werden er ook veel nieuwe bedrijfsgebouwen, kantoren, scholen en gemeentelijke gebouwen gerealiseerd. Typisch voor de wederopbouwtijd zijn de prachtige kunstwerken die vaak op, naast en in de gebouwen zijn verwerkt. In Rotterdam denken we daarbij meteen aan bijvoorbeeld het Stationspostkantoor, de Bijenkorf en Donner (Rotterdamsche Bank).

Vorige week publiceerde de gemeente Eindhoven een persbericht met de melding dat het college 52 flats, rijtjeshuizen en villa's uit de jaren 1940 tot 1965 als beschermd monument aangewezen heeft. Dit sluit aan op de doelstelling van de gemeenteraad om onbeschermd wederopbouwerfgoed te bewaren. De gemeente wil voorkomen dat veel fraais uit de wederopbouwperiode zal worden gesloopt. Het college streeft ernaar in de nabije toekomst nog zo’n 150 kunstwerken uit deze periode te beschermen.

Wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed): “De wederopbouwarchitectuur is een bouwperiode die nog niet zo heel ver achter ons ligt. De architectuurhistorische waarde van deze periode wordt daarom nog niet altijd goed onderkend. We willen voorkomen dat het fraais uit de wederopbouwperiode ten prooi valt aan de slopershamer. Daarom beschermt Eindhoven nu de top van deze architectuur voor toekomstige generaties.”

Eindhovens erfgoedbeleid
Het doel van het gemeentelijk erfgoedbeleid is ‘het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling van de stad, om daarmee de identiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te versterken’. Het gaat om de gehele geschiedenis en alle stijlen die elkaar opvolgen en vaak een reactie zijn op vorige stijlen. Ook is architectuur verbonden met de algehele maatschappelijke tijdgeest uit een bepaalde periode. Zo had de auto nog ruim baan tijdens de wederopbouwperiode. Een reactie daarop is de post-wederopbouwperiode (1965-1990) met zijn ‘bloemkoolwijken’. Ook voor die tijdsperiode gaat de gemeente Eindhoven kijken naar de meest waardevolle gebouwen en objecten. Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed is blij met deze ontwikkeling. Als stichting zijn zij vaak betrokken bij adviezen en onderzoeken over wederopbouwgebieden in de stad. In hun zojuist vernieuwde website is een groslijst van wederopbouwpanden opgenomen.

We hopen dat Rotterdam, voorheen voorloper als het ging om aanwijzen van wederopbouwerfgoed, de herkenbaarheid van de historie in onze stad net zo hoog in het vaandel houdt.

Bekijk hier de aangewezen gemeentelijke monumenten van 9 januari jl. in Eindhoven.