• Actueel

Eerbetoon voor bouwvakkers wederopbouw

Geplaatst op 15 november 2019

1_Opgegroeid-in-Rotterdam

Bouwvakkers aan het werk; op de achtergrond de Maasbruggen en de Hef

Nationaal Archief, Willem van de Poll, 14 november 1945

Op de dag dat deze bouwfoto werd gemaakt, 75 jaar later, donderdag 14 november 2019 heeft de Rotterdamse gemeenteraad ingestemd met een voorstel van de VVD om een eerbetoon te organiseren voor de bouwvakkers die hebben meegewerkt aan de wederopbouw van Rotterdam.

Tijdens de feestelijke opening van de Coolsingel wordt er stilgestaan bij de wederopbouw van de stad. Hoeveel jaar wederopbouw dat is, is immer onderwerp van discussie. Rotterdam begon natuurlijk pas echt veel te bouwen na de oorlog, maar de wederopbouw begon officieel al vijf jaar eerder.

In 2020 is het tachtig jaar geleden dat het bombardement op 14 mei plaatsvond. Daags erna begonnen de Rotterdammers met puinruimen. En vier dagen na het bombardement startte Rotterdam officieel met de wederopbouw van de stad. De toenmalige stadsarchitect Witteveen kreeg opdracht om een nieuwe stad te ontwerpen. Deze 18e mei werd na de oorlog Opbouwdag genoemd, een feestelijke dag waar alle bouwactiviteiten gevierd werden. Sinds 2016 staat de wederopbouwhistorie weer in de belangstelling en hebben Stichting Aan Den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam het evenement Opbouwdag nieuw leven ingeblazen.

Het idee is dat tijdens de heropening van de Coolsingel de bouwers van onze stad een ereronde maken. Een initiatief dat de historie en de mensen van de stad eer aandoet.