• Actueel

Dialoog 21 juni: Wederopbouw en wooncrisis

Geplaatst op 10 juni 2022

Rvs flat1

RVS-flat in 2022

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam

Tussen nu en 2030 wil Hugo de Jonge 900.000 woningen bijbouwen in Nederland. Dit doet denken aan de jaren na de Tweede Wereldoorlog waarin tussen 1945 en 1960 1,5 miljoen woningen in Nederland werden gerealiseerd. Wat zijn de lessen uit deze periode voor de huidige wooncrisis?

Op 21 juni reflecteren we in een publiek gesprek met ontwikkelaars, beleggers en ontwerpers op acht stellingen die zijn geformuleerd als ‘Lessen uit de wederopbouw’. Deze acht stellingen zijn ook te zien als onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de RA Maand, (T)Huis en omvatten onderwerpen als de rol van de overheid, de kwaliteit van woningen en de innovatie in de bouw.

Terugkijken naar de wederopbouwperiode

De druk op de huidige woningbouwmarkt doet inzien dat er in de wederopbouwperiode met veel aandacht voor de eindgebruiker werd ontworpen. Soms in groot contrast met de huidige woningbouw; de tegenwoordig doorgeschoten efficiëntie leidt tot veel kleine diepe appartementen met enkelzijdig daglicht. De noodgedwongen bouwstop in de oorlogsjaren werd gebruikt om stedenbouwkundige visies te maken voor de nieuw te bouwen wijken en om te studeren op de plattegrond en de bouwmethodiek.

Er zijn ook lessen te trekken uit de periode na de wederopbouw. De wederopbouwperiode leidde niet tot rust op de woningmarkt. In de jaren hierna werd de krakersbeweging opgericht uit protest tegen leegstand en hoge huren. Aan de andere kant richtte de overheid een subsidieprogramma op. De periode na deze wederopbouw werd gevolgd door een nieuwe wooncrisis. Moderator Teun van den Enden bevraagt Ninke Happel (architect, oprichter Happel Cornelisse Verhoeven en initiatiefnemer Het Woongenootschap), Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour Bouw en Ontwikkeling), Tomas Schütz, (manager vastgoedontwikkeling en realisatie Woonbron), Wouter Veldhuis (stedenbouwkundige en rijksadviseur fysieke leefomgeving).

Sanne van Manen (architect MVRDV en voorzitter Platform Wederopbouw Rotterdam) zal de stellingen introduceren en Paul Groenendijk (architect, publicist en wederopbouwspecialist van Platform Wederopbouw Rotterdam) zal de stellingen van uitleg en context voorzien.

Samen met het panel en publiek willen we een aantal heldere ‘lessen’ opstellen die we in briefvorm aan de minister van VRO, Hugo de Jonge, zullen aanbieden.

Praktische info

  • Dit evenement vindt plaats in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22, Het Nieuwe Instituut.
  • Reserveer je gratis tickets via deze ticketlink en meld je bij aankomst bij de RA Maand informatiebalie. Aansluitend is er gelegenheid om Het Podium te bezoeken, hiervoor hoeft geen apart tijdslot te worden gereserveerd.
  • Het tentoonstellingspaneel is de gehele maand juni te bekijken in de hoofdtentoonstelling (T)Huis.