• Actueel

De Utrecht in rap tempo gesloopt

Geplaatst op 10 juli 2023

De Utrecht in rap tempo gesloopt

Sloop van gebouw De Utrecht in juli 2023

Platform Wederopbouw Rotterdam, juli 2023

Kantoorgebouw 'De Utrecht' stond op de nominatie om gesloopt te worden. In 2020 werd het nieuwe project Cool no75 van Klunder Architecten en ontwikkelaar Novaform gepresenteerd, de appartementen waren verkocht. In 2021 werden alle koopcontracten weer ontbonden. De oorzaak was een conflict tussen de gemeente Rotterdam en de horeca op het Stadhuisplein. De ondernemers hadden protesten tegen geluidsoverlast gekregen van de nieuwe bewoners die tegenover de cafés waren komen wonen. De uitbaters van de cafés voorzagen nieuwe problemen en eventuele beperkingen in hun (nachtelijke) exploitatie. De Raad van State bepaalde dat voor het Lijnbaankwartier eerst een nieuw bestemmingsplan vastgesteld moest worden. Eentje waarin de combinatie uitgaan en wonen goed geregeld is.

Hierna bleef het lang stil, maar begin juli is er driftig begonnen met de sloop. De twee beeldjes van Paul Koning, die het beeldmerk van de levensverzekeringsmaatschappij verbeelden: een boomplantende man (de zaaier) en een vruchten plukkende vrouw (de plukker) lijken vooraf verwijderd. We hebben goede hoop dat ze terugkomen in het nieuwe gebouw. Echter het appartementengebouw gaat er nooit komen.

Het project is namelijk overgenomen door Edge vastgoedontwikkelaar. Bureau NUDUS van Caro van der Venne heeft opdracht gekregen om een kantoorgebouw te ontwerpen. Op de website van Edge valt te lezen dat het een state-of-the-art kantoor wordt met respect voor het huidige ontwerp en het historisch belang. Toch typisch dat daarvoor het hele gebouw gesloopt moet worden.

De beeldjes zijn reeds verwijderd.